Många förknippar midsommarfirande i Hälsingland med midsommar runt Dellarna och andra sjöar, i älvdalar och böljande landskap. Men midsommarfirande är i högsta grad också något för Hälsingekustens folk och landskap.
För den som vill fira vår inofficiella nationaldag – midsommarafton – på Hälsingekusten, finns fler ställen att fira på än vad 6 juni erbjöd för några veckor sedan.
Långvind.com presenterar midsommarfirandet ort för ort, från norr till söder.
Firandet är på midsommarafton den 22 juni, utom på Mössön som traditionsenligt förlägger firandet till midsommardagen.
På några stället börjar midsommarfirandet dagen före med kransbindning och stångklädning.
Gnarp: Hembygdsgården på Bersberget, klockan 12–15, med dans kring stången (börjar 13.00), lekar, lotteri, servering och ponnyridning. Den 21 juni klockan 18 är det gemensam klädning av stången.
Jättendal: Hembygdsgården i Åkern, från klockan 12, dans kring midsommarstången och fika. Den 21 juni klockan 18 är det gemensam klädning av stången.
Mellanfjärden: Hamnen, klockan 13–16, med midsommarstångsresning, dans runt stången, stångfight över ån, femkamp, lotteri, tombola, porslinskross, laxviktgissning, underhållning och servering. Till detta kommer drop-in-vigsel under dagen, öppet museum, stånd med försäljning och öppna butiker.
Stocka: Slätta vid Kajutan, klockan 13, med sång och dans runt midsommarstången. Den 21 juni klockan 18 är det gemensam klädning av stången.
Rogsta: Rogsta hembygdsgård, klockan 15–18, med midsommarstångsresning, lekar, uppträdanden, tombola och servering.
Hälsingtuna: Hagmyren Hudiktravet, klockan 10, med dans runt stången och traditionsenligt firande plus fiskdamm, ponnykörning, tipsrunda, tivoli, földop och möte med hästar.
Forsa: Forngården, klockan 11.30–15.30, med kyrkbåt som anländer under kulning, resning av majstång, tal av hembygdsföreningens ordförande Svante Kilander, ringlekar, lustspel, utdelning av PH Lindhs stipendium, musikunderhållning med Friends and Enemies. I övrigt fiskdamm och tombola, forbönder med häst och vagn, bokförsäljning och servering.
Mössön: Klockan 10 smyckning av stången, 13–16 dans runt stången och traditionsenligt firande. Obs, midsommarfirandet är 24 juni.
Lindefallet: Tallmons festplats, klockan 12–15, med smyckning och dans kring stången, familjeunderhållning med trollkarlen Jakob Ljungkvist, lokala spelmän, fiskdamm, tombola och servering.
Långvinds fritidsområde, (bilden), klockan 15–17, med stångresning, musik med Börje Ring, dans och lekar runt stången för stora och små, tävlingar, lotteri och servering. Den 21 juni klockan 19 är det gemensam klädning av stången med korv och fika.
Norrala: Källviks sommarhem, Utviksvägen, klockan 14.30–17, med traditionellt midsommarfirande, lekar runt stången med clown, barn- och familjehörna, sång och musik i midsommartid, avslutning med Draken, Örnen, Enhörningen och de andra djuren i Skogen samt servering.
Söderala: Hembygdsgården, klockan 17, klädning av midsommarstången, dans, lotter, laxgissning, skytte och servering. Den 21 juni klockan 17 är det lövning och kransbindning.
Utvik: Morviken, klockan 18–21, resning av midsommarstången med lekar, dans på lövad bana till Björn, Hasse och Nicke, lotterier, chokladhjul, fiskdamm, loppmarknad, servering och godisregn för barn klockan 20.
Stenö: Stenö havsbad, klockan 11–15, klädning av midsommarstången, dans kring midsommarstången med sång och musik av Marcus Myllers, dans och skoj med Jollige Roger, Klara Klåfinger och Ville Vilde. ponnyridning, tipspromenad, fiskdamm och servering.
Text och foto:
Jörgen Bengtson
Nyheten uppdaterad 21 juni 2018