Eldningsförbud
och drönarhjälp

Hälsingekusten är än så länge förskonad från skogsbränder, som fortsätter att rasa i Hälsinglands nordvästra delar, väster om Ljusdal. Men brandfaran är fortsatt mycket hög i hela länet. Länsstyrelsen Gävleborg beslutade i dag att införa ett absolut eldningsförbud. Eldningsförbudet omfattar även trädgårdsgrillar, tända värmeljus, marschaller och facklor utomhus. Eldningsförbudet gäller till och med 31 augusti 2018. ”Inga dispenser medges”, meddelar Länsstyrelsen.

Kartan visar utbredningen av skogsbränderna i Ängra, Enskogen och Nötberget i Ljusdals kommun den 23 juli klockan 17. I kommuner runt om i Hälsingland hjälper man räddningstjänsten i Ljusdal och skärper bevakningen i den egna kommunen.

Från och med i dag använder till exempel Söderhamns kommun drönare, för att förstärka spaningen och öka möjligheten att i ett tidigt skede upptäcka eventuella bränder.

– Drönarna kommer att skickas upp flera gånger per dag och de blir ett viktigt kompletement till brandflygen som också patrullerar varje dag, säger Ali Nefzi, teknisk chef, till Soderhamn.se.

Söderhamns flygklubb i Mohed är också engagerad i brandflygspatrullering. Brandflyg går över Hälsingland klockan 10, 13 och 17 varje dag.

Fyra av Hälsinglands sex kommuner – Ljusdal, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig – har gått i stabsläge med anledning av bränder och värme.

Jörgen Bengtson
Karta: Länsstyrelsen Gävleborg