Tip för utomhusmat
vid eldningsförbud

Hur gör man för att laga mat utomhus utan låga vid eldförbud? Eric Tornblad, tidigare medarbetare på Svenska Turistföreningen (STF), har gjort en skrift med recept och idéer vid eldningsförbud, som han delar med sig av, Friuftsmat vid eldningsförbud – när du inte får använda stormkök, grilla eller elda i iordningställda eldplatser.

Under en dagstur är det inga problem att ha med en pastasallad eller matiga mackor. Kyl maten med kylblock eller fryst vatten i petflaskor; vattnet dricker du sedan upp. Du kan även förvara varm mat i en mattermos.

En övernattning gör att viss mat måste hålla minst ett dygn. Här är det smart att frysa maten till kvällen (potatis passar inte att frysa). Frys exempelvis en gryta eller en pastasallad. Till en gryta kan du äta färdigkokta nudlar eller bulgur, som du förvarat med den frysta grytan.

För turer på flera dagar behöver du kunna tillaga maten. Ett enkelt sätt är att ta med bröd. Du kan även blötlägga nudlar, couscous eller snabbris i kallt vatten så kallad ”cold-soak”.

Här är några tips på hur man kan laga varm mat utan att använda stormkök eller annan öppen eld:

• Laga mat med termosvatten. Fungerar utmärkt för nudlar, soppa, grönsaker och frystorkat. Matlagningen tar en timma eller två. Detta fungerar absolut bäst i en mattermos!

• Laga mat i ”barocooklåda”. Barocook består av dubbla lådor. Mellan lådorna häller du vatten och en påse, som avger värme i kontakt med vatten. På det här sättet kan du koka ägg, nudlar eller värma konserver.

• Laga mjukkonservmat med värmepåse. Lägg mjukkonservmaten (MRE) i värmepåse och häll på lite vatten. Genom en kemisk reaktion kokar vattnet, precis som med barocook. Maten är varm på cirka tio minuter. MRE kan även ätas kall.

Eric Tornblad tipsar också om ta med fryst mat, som tinar under dagen. För att kyla maten kan man använda kylklampar eller fruset vatten i petflaskor, en mjuk och lätt kylväska, inpackning av maten mitt i ryggsäcken isolerad av kläder samt mattermos.

Övernattenkylning är också ett sätt att få maten att hålla längre. Här man man sänka ner maten ett par meter i en sjö i en nätkasse, kyla maten i en kall bäck, använda markkylan för att kyla mat genom att till exempel lägga maten under tältduken eller något annat som isolerar mot luftens värme.

Ett självklart tips är att använda livsmedel som tål rumstemperatur – med andra ord matvaror som inte är i kyl eller frys. Exempel på det är råvaror som frukt, grönsaker, ris, pasta och kokta ägg (några dygn) samt konserverade produkter som majs, kidneybönor, kikärtor, linser, tonfisk, makrill i tomatsås, corned beef, vita bönor i tomatsås och picnicbog. Han nämner även färdigmat som chili con carne, köttfärssås, ravioli, pastasåser, köttbullar, Uncle Ben’s sweet and sour, coconut curry och tikka masala.

Till detta lägger han smör, mjölkpulver, matolja och andra oljor, bröd, soppor, såser och kryddor av olika slag.

Skriften innehåller också recept på frukost, lunch, middag, efterrätt och dryck.

Eric Tornblad rekommenderar att man använder en mobilapp från Myndigheten för säkerhet och beredskap (MSB), för att hålla kolla på brandrisken i den kommun/plats du är på, för att se om du får använda stormkök eller inte. Brandrisken värderas i en femgradig skala 1–5. Ta reda på om du får använda stormkök eller elda i iordningställda eldplatsen från brandrisk 4 – eller om du ser att det är torrt ute. Skalans brandrisk 1 innebär ”mycket liten brandrisk”, brandrisk 2 ”liten brandrisk”, brandrisk 3 ”normal brandrisk”, brandrisk 4 ”stor brandrisk” och brandrisk 5 ”mycket stor brandrisk, extremt torrt”.

Jörgen Bengtson