Hundratals stora, havsbaserade vindkraftverk kan bli verklighet på Jungfrukusten.
Vindkraftsbolaget Svea Vind Offshore har sökt tillstånd för stora vindkraftsparker i havet på Gästrikekusten och är också intresserad av Gretas klackar på Hälsingekusten. Planerna möter både ros och ris.
Synen på vindkraftverken utanför Norrsundet, Gävle, delar befolkningen på Gästrikekusten i två läger.
Motståndet är starkast på Iggön, rapporterar Sveriges radio P 4 Gävleborg (2 september 2018).
I Norrsundet, en mil nordväst om Iggön, är stämningarna positiva. Norrsundet förlorade 400 jobb, när massafabriken och sågen lade ner. Här finns järnväg och hamn, som ett stort vindkraftsbygge till havs behöver.
– Jag tycker att Norrsundet passar perfekt för ett sådant här projekt som på nytt skulle kunna ge oss en livskraftig industri, säger Tommy Berglund, aktiv i Norrsundets lokala utvecklingsgrupper, till SR Gävleborg.
Svea Vind Offshore är specialiserad på vindkraftprojekt, som är relativt nära land (10–27 kilometer), ligger på grunt vatten (10–30 meter), har starkt elnät på land, erbjuder möjliga synergier med energilager och vattenbruk, har goda vindförhållanden, finns i hav som är mindre korrosiv och saknar tidvatten samt ligger i riksintresse för vindbruk. Kort sagt: Östersjön
Svea Vind Offshore har inga vindkraftsprojekt i drift eller under byggnation. Bolaget är engagerat i två projekt utanför Oxelösund (Långgrund och Långgrund II) och följande projekt på Hälsingekusten och Gästrikekusten:
• Gretas klackar utanför Agön
• Utposten II och Utposten utanför Norrsundet
• Utknallen i norra Gävlebukten
– Svea Vind Offshores vision och ambition är att tydligt bidra till att göra Sverige fossilfritt, skriver bolaget på sin webbplats.
Bolaget säger att ”för varje producerad och såld kWh från våra anläggningar planerar vi avsättning för investering i energilagring, fossilfri transport och koldioxidupptagning”. Bolaget ser tydliga synergieffekter med till exempel energilager av bränslecell/vätgas och olika former av vattenbruk, till exempel odling av grönalger.
Jörgen Bengtson