Söderhamn
planerar för 400 år

Hudiksvall blev stad 1582 och är därmed det egentliga Norrlands äldsta stad. Men Söderhamn kommer inte långt efter. Bara Härnösand hann bli stad före, år 1585, innan det var dags för Söderhamn 1620. Nästa år firar alltså Söderhamn sin 400-årsdag.

Söderhamn fick stadsprivilegier (bilden) den 7 september 1620 av kung Gustav II Adolf. Nu förbereder kommunen ett ståtligt firande, som omfattar hela kommunen och inte bara den historiska staden med stadskärnan, Stugsund, Sandarne, Storjungfrun och ett antal mindre öar, som staden fick i donation vid sitt bildande. Söderhamn satsar fem miljoner på firandet, vilket kommunen hoppas ska växa med privata pengar till det dubbla.

Söderhamns kultur- och fritidschef, Anders Uddén, är projektledare för firandet. I den rollen besöker han flera orter i kommunen, för att samla förslag på och befolkningen kring 400-årsfirandet.

– Vi fyller ett helt år med aktiviteter om vi vill, så mycket finns det att göra i Söderhamn, säger Anders Uddén till Helahälsingland.se.

I måndags kväll besökte han Ljusne och visade på ett möte i Folkets hus en del av de planerade aktiviteterna. Kommunens arbetsgrupp skissar på jubileumsfirande knutet till SM i bordtennis, Strömmingsleken, School’s out och lokala aktiviteter utanför Söderhamns stad.

– Nu är jag ute för att få fram fler förslag och idéer. Vi har ett duktigt föreningsliv i kommunen som vi gärna vill ha med för att skapa delaktighet, säger Anders Uddén i reportaget.

Själva födelsedagsfirandet kommer att pågå under fyra dagar, med final 7 september, då Anders Uddén hoppas att kung Carl XVI Gustaf besöker staden och håller tal.

– Inget säger att man måste fira, men vi ska våga vara stolta över vår kommun, och det har vi kanske varit dåliga på i modern tid. Vi ökar vår attraktionskraft om vi är stolta och folk stannar kvar och flyttar hit, säger han.

Vän av ordning undrar om inte Gävle är Norrlands äldsta stad. Det är den med dagens definition av ”Norrland”, men när Gävle fick stadsprivilegier 1446 var det en del av Svealand. Först under 1500-talet blev Gävle en del av Norrland.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Söderhamns 400-årsjubileum: Söderhamn fyller 400 år (19 december 2018).

Jörgen Bengtson