Protester mot försäljning
av stugan på ön Gran

Nordanstigs kommun har bestämt sig för att sälja uthyrningsstugan, Själstugan, på ön Gran, Gnarp. Nu kommer protesterna i form av en namninsamling.

– Själstugan fyller en fin funktion för att ge allmänheten tillgång till den fina naturen på Gran. Det är vad jag vill visa med namninsamlingen, säger Erik Leonsson, fritidsboende i Norrfjärden, Gnarp, till Hudiksvalls Tidning (24 januari 2019).

Henric Wikström, med rötterna i Sörfjärden, Gnarp, är också en av personerna bakom kampanjen.

– Finns det ingen annan lösning kanske vi ska fixa en stiftelse som tar över, säger han till HT.

En insamling av namnunderskrifter mot försäljningen finns på en speciell webbsida för kampanjer, Rädda Själstugan på ön Gran från försäljning. På fredagen fick den sin 500:e underskrift. Gruppen bakom kampanjsidan har också skapat en Facebookgrupp.

”Stugan har i drygt tjugo år varit tillgänglig för allmänheten genom ett arrende från kommunen. En försäljning skulle göra stugan till en privat sommarstuga och försvåra den småskaliga turismen till ön samt sätta stopp för allmänhetens möjlighet att övernatta och vistas på en av Hälsingekustens mest unika platser”, säger man på kampanjsidan.

Bakgrunden är att Nordanstigs kommun vill spara pengar. Stugan går i dag med underskott. En försäljning skulle bättra på den kommunala ekonomin.

Bakom petitionen ligger ett intresse för att göra Gran tillgänglig för en småskalig turism.

”Ön Gran är en väldigt speciell ö vid Hälsingekusten som med sitt isolerade läge längst ut i havsbandet och med sin unika skärgårdsnatur är mycket sevärd för allmänheten. Här finns bland annat Norrlandskustens största kolonier av tordmular samt en av Gävleborgs viktigaste uppehållsplatser för gråsäl. Här finns också en av Hälsinglands mest klassiska fyrplatser, uppförd 1886. Miljön är präglad av dess isolerade plats och har en blandning av klapperstensfält, urskog, släta badklippor samt vackra strandvallar”, står det på kampanjsidan.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Gran, stugan och fyren: Stugan på ön Gran till salu (24 augusti 2018), Gran (24 augusti 2018), Grans fyr (2 mars 2018), Nygammalt på Gran (6 februari 2014), Åter till Gran? (20 november 2013), Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Kampanjsidan ”Rädda Själstugan på ön Gran från försäljning”

Nyheten uppdaterad 25 januari 2019