Stugan på
ön Gran till salu

Nordanstigs enda kommunalt ägda övernattningsstuga på en skärgårdsö, stugan på Gran, öster om Sörfjärden, Gnarp, är till salu. Stugan, även kallad Själstugan, arrenderas av en turistföretagare. Innan stugan har kommit ut till mäklare, har intresserade spekulanter hört av sig.

Först ut är ägaren till Sörfjärdens camping, Richard Brännström. Han vill använda stugan på Gran i sin verksamhet.

En som protesterar mot försäljningen är nuvarande arrendatorn, Hans Östbom.

– Jag har försökt att bygga upp en småskalig ekoturism i Nordanstig med stugan på Gran som bas där jag berättar om naturen och miljön i Bottenhavet och fågellivet runt Gran, säger han till Helahälsingland.se (21 augusti 2018).

Han är kritisk till försäljningen.

– Jag vill visa Grans delägare, svenska folket, vilken fin plats de äger här ute, säger Hans Östbom till Helahälsingland.se.

Hans Östbom var tidigare tillsyningsman på ön och har i två omgångar under 20 år drivit uthyrningsverksamhet på Gran och båttrafik till ön.

Nordanstigs kommun köpte stugan av staten, när dåvarande ägare KA 5 i Härnösand planerade att riva huset.

Gran är historiskt en så kallad kronoholme, ägd av staten. Sedan många är förvaltar Länsstyrelsen Gävleborg den. Stugan står på ofri grund. Bakgrunden till försäljningen är Nordanstigs prekära ekonomi, som fått kommunstyrelsen att den 19 juni 2018 besluta om försäljning. Denna och andra byggnader som kommunen inte använder i sin ordinarie verksamhet vill kommunen sälja, för att frigöra kapital och spara pengar.

Ön Gran är naturreservat med höga naturskyddsvärden. Gran är Hälsingekustens mest isolerade ö, med en av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Grans fyr, som funnits sedan 1886. Här finns också ett gammalt fiskeläge, där de flesta av stugorna sedan länge är fritidsbostäder.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om ön Gran, stugan och fyren: Gran (24 augusti 2018), Grans fyr (2 mars 2018), Nygammalt på Gran (6 februari 2014), Åter till Gran? (20 november 2013), Nya problem för stugan på Gran (10 oktober 2013), Oklart för stugan på Gran (24 september 2013),  Framtid för Grans fyrplats (13 april 2013), Övernattningsstuga på Gran (2 april 2013), Utredning avgör fyrars öde (3 januari 2013), Gran på Långvind.com (23 september 2012), Fyrar i farozonen (7 augusti 2012), Klassisk fyr blir kommunal? (27 februari 2012) och Ön Grans framtid på bordet (8 december 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Hans Östbom