Sillen är vårt kulturarv, som vi äter till jul, påsk, midsommar – och vid många andra, inte lika högtidliga, tillfällen.
Sill är ett stående inslag på de svenska festborden. Måltidsforskaren Richard Tellström bjuder på en historisk exposé över sillen på Sveriges lantbruksuniversitets (SLU:s) facebooksida.
“Sillen finns inne i vår kulturella kärna”, slår SLU-facebooksidan fast.
– Det är ibland nästan svårt att tänka att sillen också är en fisk. Den är liksom mer en maträtt än ett stimmigt djur, skriver SLU.
SLU ger en historik på sin facebooksida:
• Sill och potatis – en svensk nationalrätt
• Sill eller strömming?
• Att konservera sill
• Kryddsill redan på 1400-talet
• 1-2-3-lagen för söt-syrlig smak
• Sill – historia, samtid och framtid
– Sill är verkligen historia, samtid och framtid och ett omistligt kulturarv. Allt på en gång!, avslutar måltidsforskaren Richard Tellström sin hyllning till sillen på SLU-sajten.
Sillen är omhuldad i alla åldersgrupper. Unga radiolyssnare vittnar i Sveriges Radios P 3:s Morgonpasset om att de älskar sill. År 2018 fick de uppmaningen att rösta fram vad de tyckte skulle vara en svensk nationalrätt: Det blev sill och potatis.
Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay