Lång utredning av
motorväg Söderhamn–Gävle

Kraven växer att Europaväg 4 (E 4) på sträckan Söderhamn–Gävle ska få motorväg. Men under många år framåt blir det fortsatt trefältsväg. Under annandag påsk var trafikstockningen större än vanligt, eftersom Trafikverket stänger av den extra filen för att tvinga fram en lugnare trafikrytm och hindra olyckor.

För ett år sedan lovade Trafikverket att det skulle utreda en utbyggnad av sträckan från tre till fyra körfält, alltså i praktiken motorväg. Arbetet är igång, men går långsamt.

Trafikverket har tagit fram underlag. Enligt Hans-Olov Åström, utredningsledare på Trafikverket, förbereder Trafikverket ”en större mätinsats som vi ska göra från och med i sommar och flera år framåt”.

Sträckningen Söderhamn–Gävle fick tre körfält 1997. Då var antalet fordon per dygn på vägen omkring 7 000. År 2018 var siffran 13 000, som brukar vara den gräns som motiverar fyrfältsväg.

I en intervju med Sveriges Television Gävle-Dala i dag får Hans-Olov Åström frågan hur stor trafikmängd en tvåplusett-väg klarar av?

– Man brukar säga i snitt ungefär 13 000 fordon och då är det ett medeltal över dygnet. Genom att det bli problem så är vi ju i alla fall uppemot gränsen, säger han i SVT-intervjun.

Han vill inte ge något besked om när sträckan Söderhamn–Gävle kan bli fyrfältsväg, mer än att det ligger långt fram i tiden.

Trafikverket har tidigare sagt att det skulle det kosta cirka två miljarder kronor att bygga en helt ny motorväg på sträckan Gävle–Söderhamn. En ombyggnation från tre- till fyrfältsväg är billigare.

Söderhamns kommun krävde i september 2018 motorväg/fyrfältsväg på sträckan, vilket tidigare Centerpartiet, Moderata samlingspartiet och Socialdemokraterna krävt.

E 4:an mellan Söderhamn och Hudiksvall fick motorväg i två etapper. Den avslutande etappen – och därmed vägen i sin helhet – öppnade i oktober 2011.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om motorväg Söderhamn–Gävle: Söderhamn kräver motorväg till Gävle (10 september 2018), Gävle–Söderhamn kan få motorväg (7 februari 2018), Motorväg Söderhamn–Gävle? (15 februari 2016), Krav på fyrfilig E 4 (27 januari 2016) och Motorväg Gävle–Söderhamn? (2 maj 2013).

Jörgen Bengtson
Foto: Moderaterna