Fritidsfiskarna
under lupp i Gävleborg

Sveriges största kartläggning av fritidsfisket är igång – i Gävleborg! Länsstyrelsen Gävleborg har skickat ut 5 000 enkäter till boenden längs Hälsingekusten och Gästrikekusten, för att få reda på vad, var och hur de fiskar. Nu har svaret börjat komma in, rapporter Sveriges Radio P 4 Gävleborg i dag.

Föga förvånande är det kring städerna, som man fiskar mest.

– Folk har fiskat upp mest fisk i Gävle, sedan Hudiksvall och Söderhamn, säger Carolynn Faithfull, marinbiolog vid Länsstyrelsen Gävleborg, till Sveriges Radio.

I Gävle är fångsten mest abborre och gädda, i Hudiksvall havsöring, strömming (bilden) och gädda, i Söderhamn gädda, sik och abborre.

Fritidsfiske är mycket populärt i Sverige. Enligt statistik från Havs- och vattenmyndigheten fiskar ungefär 1,5 miljoner svenskar minst en gång per år.

För att göra det lättare att fiska, har länsstyrelserna i Sverige tagit fram det webbaserade verktyget Fiskekartan.se. Den gör det lättare att hitta information om alla Sveriges cirka 2 000 fiskevårdsområden.

På Fiskekartan.se finns digitala kartor över alla fiskevårdsområden. Här hittar besökaren också annan information om området, till exempel:
– länk till webbsida med fiskekortsförsäljning online
– kontaktuppgifter
– båtramp och båtuthyrning
– fiskarter
– djupkartor
– anpassat fiske för rullstolsburna
– gratis fiske för barn och ungdomar.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay