Hudiksvall
till eliten i segling

Hudiksvall är på väg att segla upp i eliten i segling. Hudiksvalls Sjösportsällskap (HSSS) har kvalat in i Allsvenskan och har målet att etablera sig och Hudik i den svenska eliten i klubbsegling.

– Den allsvenska satsningen gör det ännu viktigare att tänka på mångfalden i föreningen. Varje lagdel måste nämligen bestå av både män, kvinnor och juniorer, säger Tomas Persson, lagledare för den allsvenska satsningen som klubben gör, till tidningen Hälsingland (2019-06/07).

Allsvenskan i segling är både snabbt avklarat och tar flera dagar. Förklaringen ligger i att tävlingstillfällena är korta, tio till femton minuter, men själva tävlingen tar tre dagar och omfattar 45 seglingar.

Allsvenskan pågår till september, men redan står det klart att HSSS seglar upp i Allsvenskan.

– Efter två genomförda deltävlingar uppfyller vi målet att etablera oss i Allsvenskan, berättar Tomas.

HSSS ligger på plats 13 av 18 inför de två avslutande seglingarna. De fyra som hamnar längst ner i tabellen blir förflyttade till division ett inför kommande säsong.

Det händer mycket i HSSS sommar:
• 6 juli: Saltviksregattan 606 (raid)
• 20 juli: Hölicksregattan 606
• augusti–september: Tisdagsseglingar för alla som vill prova på segling
• 10 augusti: Saltviksregattan Jolle
• 17 augusti: Agön runt (SRS)
• 23–25 augusti: deltävlingar i Allsvenskan i Örnsköldsvik
• 7 september: Klubbmästerskap 606, öppet för alla
• 13–15 september: deltävlingar i Allsvenskan i Västerås
• 21–22 september: division 1 norr

HSSS är Norrlands största och Sveriges femte äldsta sjösportsällskap. Föreningen har cirka 500 medlemmar och finns centralt i staden, vilket är ovanligt, passande nog på adressen Sjögatan.

Hudiksvalls Sjösportsällskap har sina rötter i Hudiksvalls Segelsällskap (HSS), bildat 1876, och Hudiksvalls Motorbåtsklubb (HMK), bildat 1924. Föreningarna gick samman 2004.

Förutom hemmahamn centralt i Hudik, har HSSS två gästhamnar. På Käringön, i inloppet av Vintergatsfjärden, finns HSSS klubbholme med gästhamn, som har klubbstuga, gäststugor, el, toalett och vatten. På Ravelgrund, med insegling från Kråkösundet, finns enklare gästhamn.

Föreningen är aktiv på Facebook, www.facebook.com/hudiksss, och har naturligtvis egen webbplats, www.hsss.se.

Jörgen Bengtson
Foto: HSSS Facebooksida