Söderhamns rådhus
vackrast i Sverige?

Är Söderhamns rådhus Sveriges vackraste byggnad?

Ja, kanske. En omröstning pågår inom Arkitekturupproret, där Söderhamn än så länge toppar listan över vackraste byggnad i Norrland.

Arkitekturupproret har två år i rad ordnat nationella tävlingar om Sveriges vackraste – och fulaste – stad. År 2017 vann Sundsvall den förra och Borlänge den senare kategorin. Nu är det alltså dags för ett nytt tema: Sveriges vackraste byggnad.

Eftersom det finns så många byggnader i Sverige, räcker det inte med en nationell omröstning. Lokala arkitekturuppror röstar först fram sina vinnare, där de mest omtyckta bidragen går vidare till en riksfinal. Vissa städer, som Borås och Sundsvall, har egna Arkitekturupproret, medan resten av Norrland, Småland och Skåne har var sitt Arkitekturuppror.

– I skrivande stund ligger rådhuset i Söderhamn i topp i omröstningen bland byggnaderna i Norrland. Den blev 2016 blev utsedd till Hälsinglands vackraste hus. På andra plats ligger just nu brandstationen i Gävle, berättar Söderhamns-Kuriren (11 juli 2019).

Alla byggnader ingår inte i omröstningen. Privata byggnader samt slott, kyrkor och försvarsanläggningar får inte delta. Övriga offentliga byggnader kan delta. Tanken är att människor ska börja se arkitektur i sin närhet.

Sveriges vackraste byggnad röstas fram med hjälp av Facebook. Vem som helst kan rösta.

– Jag hoppas att folk börjar fundera på hur städerna ser ut och vad de tycker är vackert, säger Henrik Algotsson, Arkitekturupproret, enligt Kuriren.

Jörgen Bengtson
Foto: Länsmuseet Gävleborg