Varning för
uppblåsbara flytvästar

Uppblåsbara flytvästar är inte bara något för flygplan och sällananvändning. De är smidiga och har därför blivit mycket populära bland båtfolk. Men många flytvästar har en allvarlig brist: gaspatronen kan gänga ur, och då blåser inte flytvästen upp sig.

– Det är mycket allvarligt. När man bär en flytväst förväntar man sig att den ska skydda ens liv om man faller i vattnet, säger Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, till Batliv.se.

Flera allvarliga olyckor har inträffat, där flytvästen förmodligen inte fungerat, rapporterar Batliv.se.

Svenska Baltic Safety Products AB, som är störst på flytvästar på den europeiska marknaden, har säkring för gasflaskan på alla sina uppblåsbara flytvästar. Det gör att problemet med urgängning inte kan uppstå. Säkringen syns på bilden.

Svenska Kryssarklubben har sedan 2016 undersökt över 2 000 flytvästar och funnit att mellan fem och tio procent av dem inte hade blåst upp sig om bäraren hade fallit i vattnet.

Konsumentverket och Arbetsmiljöverket vill att alla flytvästmodeller ska få en sådan säkring för att förhindra allvarliga olyckor. Myndigheterna arbetar därför för att EU-standarderna för flytvästar ska ändras. En ändring är på gång, men fortfarande sker försäljning av flytvästar, som inte har gaspatronen säkrad.

– Jag vill uppmana alla som äger uppblåsbara flytvästar att kontrollera om gaspatronen har en säkring. Om du är osäker, vänd dig till inköpsstället. Fråga om din väst kan åtgärdas. Det är livsviktigt. Ska du köpa en ny flytväst, välj en modell som har patronen säkrad, säger Jonas Eriksson.

För små barn gäller att de bör ha traditionella flytvästar med krage. Kragen hjälper till att hålla barnets huvud ovan vattenytan.

Jörgen Bengtson
Foto: Svenska Baltic Safety Products