Än är hösten
inte här på kusten

Hösten har kommit till Hälsinglands inland, men inte till kusten. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller koll på årstiderna och dess växlingar.

Höstens ankomstdatum avser det första dygnet av fem med hösttemperaturer, som är dagar då dygnsmedeltemperaturen är under 10 °C, berättar SMHI på sin webbplats.

Hösttemperatur har i dag hela Hälsingland, men meteorologisk höst – hösttemperatur under minst fem dagar i rad – har än så länge bara inlandet. Kartan visar årstidsstatus den 18 september 2019.

Enligt SMHI är den genomsnittliga tiden för höstens ankomst på Hälsingekusten den 15–20 september. Det återstår att se, när hösten kommer i år. Mycket talar för att det blir senare än vanligt, men än vet vi inte säkert.

Även när hösten kommer, kan väder och temperatur spela spratt genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur – någon eller några dagar. Även om det skulle ske fem dagar i följd, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Det gäller för årstidsväxlingarna höst och vår. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på Sverige höst-vinter-vår-sommar. Sommar och vinter är inte absolut bestämda, enligt SMHI, vilket höst och vår är med sista datum för när respektive årstid kan inträffa. Årstiderna i till exempel Lappland kan skifta från vår till höst utan att passera sommar. I Skåne kan det gå från höst till vår utan att passera vinter.

Höstens exakta ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 26 september 2018, 4 oktober 2017, 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI