Oklar framtid
för Stenö camping

Vad händer med Hälsinglands stora campingplats och havsbad, Stenö Havsbad & Camping? Söderhamns kommun har två misslyckade förhandlingar med privata aktörer om Stenö camping bakom sig. Nu ligger driften av campingen återigen på politikernas bord. För att inte förlora sin fyrstjärniga status, måste kommunen utveckla Stenö i kommunal regi, vilket kräver investeringar.

– Vissa saker är av mer akut karaktär och det får vi nog lov att ta tag i, säger kommunstyrelsens ordförande John-Erik Jansson (C) till Helahälsingland.se (18 september 2019).

Runt årsskiftet räknar han med att kommunen ska ha en klar bild av vad man vill göra med Stenö.

Stenö camping har drivits av Söderhamns kommun sedan 2010, då kommunen köpte tillbaka anläggningen från Nordic Camping.

Kommunfullmäktige har därefter fattat beslut om att upphandla drift och utveckling av Stenö Camping. First Camp vann den första upphandlingen, men kommunen och First Camp kom inte överens om villkoren. Då gjorde kommunen en ny upphandling, en direktupphandling via Inköp Gävleborg, som Grönklittsgruppen vann. Även den slutade med att parterna inte kom överens.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att för tillfället inte leta vidare efter någon privat operatör. Kommunstyrelsen har rivit upp fullmäktiges beslut och ställer in sig på fortsatt kommunal drift och relativt stora investeringar.

Stenö camping är, sedan en brand 2016, utan en permanent restaurang. Campingen behöver också ett nytt servicehus och upprustning av befintliga byggnader.

Campingföreståndaren Thomas Gunnarsson slog i augusti larm om tillståndet på campingen och behovet av investeringar.

– Det är akut. Det har varit bråttom många år. Året efter branden skulle det stå en restaurang här. Vi fick till en bra lösning till slut men det är ändå provisoriskt. Man har inte förvaltat som man borde under en lång tid, säger han till Helahälsingland.se (22 augusti 2019).

Bilden visar kommunens förslag från 2016 till ny restaurang och servicebyggnad.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Stenö camping: Ny upphandling av Stenö camping (14 mars 2019),  Oklart med Stenö camping (3 februari 2019), Händer mycket på Stenö havsbad (31 juli 2018), Stenö camping får privat drift? (13 december 2017), Stenö camping ökar med 20 procent (31 augusti 2017), Storsatsning på Stenö camping (31 augusti 2016), Satsar på Stenöveckan (20 maj 2016), Stenö storsatsar (11 maj 2016), Stenö camping satsar (24 februari 2016), Uppåt för Stenö camping (20 augusti 2015), Sjörövare tar över Stenö (12 augusti 2015), Stenö enda fyrstjärniga camping (29 juni 2014), Restaurangklart i Stenö (26 mars 2014), Stenö får havsbrygga (27 juni 2012), Rustning av Stenö camping (28 mars 2012), Stenö förlorar arrendator (25 oktober 2011), Ny arrendator på Stenö camping (2 april 2011) och Nakenbad i Stenö? (2 juni 2010).

Jörgen Bengtson
Bild: Söderhamns kommun