Stenö camping
får privat drift?

Hälsinglands stora camping vid havet, Stenö Havsbad & Camping (bilden), kommer till sommaren 2018 att få en privat entreprenör, som driver verksamheten. Söderhamns kommun är beredd att släppa driftsansvaret för Stenö.

Om allt går enligt planerna, beslutar kommunfullmäktige i slutet av januari om upphandling av extern drift. I bästa fall kan ett avtal vara på plats till midsommar 2018.

Stenö Havsbad & Camping hade sommaren 2017 tolv säsongsanställda. Anläggningen har fyra fast anställda.

Stenö har tidigare haft en privat entreprenör. Det föll inte väl ut, vilket gör att de interna diskussionerna i kommunen har drar ut på tiden. Det tog kommunen många år att bygga upp verksamheten igen till den fyrstjärniga status som campingen i dag har.

Går det med så kort varsel att få en privat entreprenör, som ska driva Stenö?

Ja, det tror Hans-Göran Karlsson, chef för kultur- och samhällsserviceförvaltningen. Det finns nämligen minst tre intressenter.

– Det finns intressenter och de har fått reda på att de kan bli en upphandling. De här parterna vill expandera både med ställplatser och stugor. Vi vill få in en part med muskler som långsiktigt kan utveckla Stenö. Det är ju en riktig dragare i Söderhamn och fortfarande en oslipad diamant, säger Hans-Göran Karlsson till Helahälsingland.se i dag.

Han hoppas på en ”stor spelare”, som har pengar och långsiktighet. Kommunen verkar vara beredd att skriva avtal på upp till 25 år.

Processen mot extern drift består av flera led, som både börjar och slutar med kommunfullmäktigebeslut.

Delar av Stenö Havsbad & Camping är sedan länge utlagt på privata entreprenörer, främst restaurangen. Säsongen 2018 får samma restaurangentreprenör som 2017. Nybygget av serviceanläggning och restaurang, som brann ned i juni 2016, har stannat upp. Så fort det finns en extern driftsoperatör, kommer kommunen att sätta fart på 22-miljonersbygget.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Stenö camping: Stenö camping ökar med 20 procent (31 augusti 2017), Storsatsning på Stenö camping (31 augusti 2016), Satsar på Stenöveckan (20 maj 2016), Stenö storsatsar (11 maj 2016), Stenö camping satsar (24 februari 2016), Uppåt för Stenö camping (20 augusti 2015), Sjörövare tar över Stenö (12 augusti 2015), Stenö enda fyrstjärniga camping (29 juni 2014), Restaurangklart i Stenö (26 mars 2014), Stenö får havsbrygga (27 juni 2012), Rustning av Stenö camping (28 mars 2012), Stenö förlorar arrendator (25 oktober 2011), Ny arrendator på Stenö camping (2 april 2011) och Nakenbad i Stenö? (2 juni 2010).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun