Stocka satsar
på ökad turism

Stocka lockar besökare, med sin havsnära restaurang Måsen, bra gästhamn, sjömack, hantverksförsäljning, ön Ingaskär med lotsmuseum och fiskeläget Rönnskär. Nu ska Stocka och Rönnskär satsa på att locka fler turister och andra besökare.

Länstyrelsen Gävleborg satsar 230 000 kronor på Nordanstig kommunala restaureringsprojekt vid Stocka. Tanken är att Stocka och Rönnskär ska återfå lite av sin forna glans.
Projektets mål är att utveckla besöksnäringen genom att återställa delar av Stocka hamn. Kommunens och länsstyrelsens pengar ska bland annat gå till att restaurera gästbryggan och en gammal sjöbod, som har kulturellt värde.Ett annat projekt har tidigare fått pengar till sjöboden i gästhamnen, som är viktig för hamnen och turismen genom främst den försäljning av hantverk som sker där.

Under flera år har det skett en successiv upprustning av gästhamnen, som sedan 2015 fått bland annat ny brygga (bilden), latrintömningsanläggning, sjömack och servicepunkt i närbelägna livsmedelsbutiken.

Stocka hamnförening och byalag håller ihop mycket av verksamheten, liksom Folkets hus och andra föreningar samt naturligtvis enskilda entreprenörer som dem bakom Måsen och butiken.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om de marina satsningarna i Stocka: Sjömack öppnar i Stocka (5 september 2016), Stocka får sjömack (9 juni 2016), Sjömack till Stocka? (12 februari 2016), Stocka får båtavlopp (12 juli 2015), Full fart i Stocka (18 juli 2014) och Stockabor får bättre hamn (7 januari 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson