SM i mathantverk med
Hälsingekustföretag

Kommande vecka går Svenska mästerskapen (SM) i mathantverk av stapeln på Högbo bruk utanför Sandviken. Från Hälsingland deltar fjorton företag, varav fyra är från Hälsingekusten.

Mathantverkare från kusten är Hudik bröd (Hudiksvall), Rederiet Rönnskär (Stocka), Skale Skafferi (Söderala) och Skärså Rökeri /Westlunds fisk (Skärså).

Det är stark dominans från Hälsinglands inland i mat-SM, med tio tävlande företag, men kustens städer och socknar är också företrädda.

Förra året lämnade tävlade företag in över 500 bidrag. I år tror arrangören, Eldrimmer, att det blir ännu fler. En av fyra tävlande från Hälsingekusten är Skärså Rökeri (bilden).
Eldrimmer, med bas i Jämtland, är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Mat-SM arrangerades första gången 1996. Den är numera öppen för deltagare från hela Norden, i år Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Tävlingen är uppdelat i olika kategorier: mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling. Dessa kategorier är i sin tur uppdelade i totalt 65 klasser (underkategorier). För att det ska bli tävling i en specifik klass, krävs minst fem bidrag. Det har gjort att det teoretiska antalet klasser har krymt till 45 klasser i årets SM i mathantverk.

På onsdag kväll är det prisutdelning. En jury på nästan 100 personer, uppdelade i 20 grupper, har dessförinnan smakat, klämt och känt på bidragen. Då får vi se om fisk från Skärså, bröd från Hudik, grönsaker/honung/glögg/praliner från Skale Skafferi eller fisk från Rönnskär, Stocka, får någon av priserna.

Jörgen Bengtson
Foto: Skärså Rökeris facebooksida