Storslam för Hälsingland
i mathantverks-SM

Det blev storslam för Hälsingland och Gävleborgs län i årets svenska mästerskap (SM) i mathantverk. Möjligen hade länets deltagare draghjälp av att det var i Högbo bruk utanför Sandviken, men utan förstklassiga produkter hade det inte blivit tolv guld-, sex silver- och tre bronsplaceringar från Gävleborg. Med 21 medaljer var det inget annat län, som var i närheten av Gävleborgs storslam.

Från Hälsingland deltog fjorton företag, varav fyra från Hälsingekusten: Hudik bröd (Hudiksvall), Rederiet Rönnskär (Stocka), Skale Skafferi (Söderala) och Skärså rökeri /Westlunds fisk (Skärså).

Både Skärså rökeri och Rederiet Rönnskär tog medalj, med lökströmmingsfilé (silver) respektive kallrökt lax (guld).

Tävlingen var uppdelat i olika kategorier: mejeri, bageri, charkuteri, jästa drycker, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling. Dessa kategorier var i sin tur uppdelade i klasser (underkategorier). För att det skulle bli tävling i en specifik klass, krävde SM-arrangören minst fem bidrag.

Vinnarna från Hälsingland 2019 var, med underkategori, produkt, tillverkare och medalj inom sin underkategori:
• Hårt bröd: Tevsjö hell, Järvsö gårdsbageri: guld
• Surdegsbröd med kulturspannmål: Järvsö dinkel, Järvsö gårdsbageri: silver
• Surdegsbröd med råg: Tevsjö råg, Järvsö gårdsbageri: brons
• Surdegsbröd med vete: Skästra levain, Järvsö gårdsbageri: guld
• Glögg: Lingonglögg från Loos, Lotta-boden: silver
• Klassisk sylt: Drottningsylt från Loos, Lotta-boden: guld
• Inlagd fisk: Lökströmmingsfilé, Skärså rökeri Westlunds fisk: silver
• Kallrökt fisk: Kallrökt lax, Rederi Rönnskär: guld
• Hälsingeostkaka: Forsa ostkaka på Forsavis, Forsa gårdsmejeri: guld
• Övrig ost: Burratina, Frägsta mejeri: guld

En jury på nästan 100 personer smakade, klämde och kände på bidragen. Juryn var i sin tur uppdelad på 19 jurygrupper. Tillsammans bedömde de 542 produkter från 182 företag i 45 klasser.

Arrangör är Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk, med bas i Jämtland. Eldrimner bildades 1995 och blev nationellt resurscentrum 2005.

”Vi förmedlar kunskap, ger stöd och inspiration till mathantverkare i hela Sverige och i Norden, i starten såväl som i utvecklingen av yrket. Eldrimner hjälper dig som är företagare genom kurser, rådgivning, seminarier, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att mathantverket ska blomstra. Hos oss är företagarna med och formar verksamheten”, skriver Eldrimner på sin webbplats.

Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 18 oktober 2019