Catwalk gör ”Glada
Hudik” ännu gladare

I går kväll hade Hudiksvall en catwalk – en exklusiv modevisning. Det var samtidigt världspremiär för filmen med samma namn. Den berättar om Glada Hudik-teaterns projekt att genomföra en catwalk i New York under den internationella modeveckan, Fashion Week. Det blev både verklighet och film.

Filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” är den tredje filmen om Glada Hudik-teatern, dess skådespelare med funktionshinder och ledaren för verksamheten sedan ett kvarts sekel, Pär Johansson.

Bakgrunden till denna varma verklighetsskildring är ett brev som Emma Örtlund skickade till Pär Johansson, där hon berättar om sin dröm: att bli fotomodell. Hon blir inte bara det, utan får också visa sina två kreationer på den främsta modevisningen i världen, modeveckan i New York.

”Alla förtjänar chansen att få skina”, är filmens tema. Och det lever filmen verkligen upp till.

Världspremiären på biograf Saga och efterföljande catwalk i Kulturhuset Glada Hudik tog Hudiksvalls och tillresta honoratiores med storm. Känslorna var stora, stoltheten ännu större och mottagandet enormt.

Samma catwalk som ensemblen genomförde i New York, fick den inbjudna publiken också se på Kulturhuset Glada Hudik. Inom kort får filmen svensk premiär på över 200 biografer.

På bilder ser vi de fem Catwalk-stjärnorna: Emma Örtlund, Ida Johansson, Alexander Rådlund, Nicklas Hillberg och Kitty Jonsson. Manus är fritt efter Pär Johansson. Regi står Johan Skog för. Exekutiv producent, som såg till att filmen hade full finansiering vid premiären, är Jan Scherman.

Begreppet ”Glada Hudik” har i hög grad blivit förknippat med Glada Hudik-teatern. Men begreppet är mycket äldre än så, långt över 200 år. Det går tillbaka till sent sjuttonhundratal, då förmöget folk kom till Hudiksvall för att dricka brunn och förlusta sig mellan brunnsdrickningarna. Då föddes ”Glada Hudik”, som det finns en fyllig artikel om på Hälsingekusten.se. I dag är ”Glada Hudik” ett av Sveriges starkaste platsvarumärken.

text och foto:
Jörgen Bengtson