”Historierockstjärna”
till Söderhamn 400 år

I år fyller Söderhamn 400 år som stad. Det passar kommunen på att fira ett helt år med massor av aktiviteter. Nu är det klart att ”historierockstjärnan”, professor Dick Harrison, i höst kommer med en föreläsning om staden historia.

Den 7 september 1620 fick Söderhamn sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. På stadens födelsedag i höst kommer Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet och författare, till Söderhamn. Han kommer att hålla sin specialskrivna föreläsning på Rådhustorget.

Dick Harrison är en av Sveriges främsta historiker, därtill en som populariserat historien som få andra. Det speglar sig bland annat i en omfattande artikel om honom på Wikipedia (bilden).

– Det känns verkligen som om att Dick är helt rätt person för det här, säger Anders Uddén, projektledare för 400-årsfirandet, till Helahälsingland.se (20 januari 2020).

Söderhamn satsar fem miljoner kronor på firadet och räknar med att få in ungefär lika mycket i sponsorer från näringslivet.

– För att kunna se framåt måste man kunna se bakåt. Det finns mycket att vara stolt över och det är viktigt att lyfta det som har varit positivt och det som är bra idag. Något av det viktigaste med det här jubileumsåret är att vi får en större stolthet för Söderhamn, en större stolthet hos de som bor här, säger Anders Uddén till Helahälsingland.se.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Söderhamn som 400-årsjubilerande och stor stad: Söderhamn laddar för 400-årsfödelsedagen (29 december 2019), Söderhamn fyller 400 år med den låt (6 november 2019) och Känn historiens vingslag i Söderhamn (17 juni 2019).

Jörgen Bengtson