Söderhamn fyller
400 år med egen låt

Söderhamn är en av Norrlands äldsta städer. På nyårsafton 2019 firar staden 400 år. Det kommer bland annat att ske till tonerna av en egen låt, som hälsingegruppen Engmans kapell kommer att framföra.

Vad låter heter och hur den låter, får vi höra först på nyårsnatten.

Pär Engman, sångare och gitarrist i bandet, står för texten. Redan i våras fick gruppen frågan om att skriva en låt till jubileet.

– Vi blev väldigt överraskade och jätteglada, det är ett roligt uppdrag, säger Pär Engman till Helahälsingland.se i går.

Han berättar att det är en svängig låt, som det är lätt att dansa sig varm till i vinterkylan, och att texten tagit inspiration från Söderhamn, med dess musik och närhet till hav och skärgård.

Pär Engman har spelat i Söderhamn många gånger tidigare. Han var bland annat på plats under Vinterkalaset på SM-veckan för några år sedan. Då, liksom den 31 januari i år, kommer scenen att vara på Rådhustorget.

Söderhamn är Norrlands fjärde äldsta stad (1620). Den slår visserligen inte Gävle (stad 1446, eventuellt redan 1413), Hudiksvall (1582) eller Härnösand (1585), men väl alla andra städer som Sundsvall, Piteå, Umeå, Luleå och Östersund, enligt Wikipedia.

Lägg till detta att Söderhamn länge var en av Norrlands största städer, så finns det än mer skäl att fira. För 150 år sedan kvalade Söderhamn in som Norrlands tredje största stad. Gävle var överlägset störst, följt av Sundsvall som dock inte var så mycket större än Söderhamn, vilket Hälsingekusten.se skrev om i artikeln Känn historiens vingslag i Söderhamn (17 juni 2019).

Jörgen Bengtson
Foto: Engmans kapell webbplats