Gävlebocken
vänder på sig

Snart är det dags för årets gävlebock att inta sin plats mittemot Gävle slott. Men i år blir han sig inte riktigt lik: bocken vänder på sig.

– Huvud och rumpa har bytt plats, säger Gävlebockens talesperson Maria Wallberg.

Skälet till det är att bocken ska bli mer trafiksäker att fotografera. Det blir enklare att fotografera huvudet på bocken och så vänder man bocken mot havet och får en naturlig mötesyta, enligt Maria Wallberg.

Gävlebocken får från och med i år också två skyltar, som ska finnas på plats året om.

Årets bockinvigning blir på Slottstorget söndagen den 1 december 2019 klockan 15.

Gävlebocken har en officiell webbplats.

Gävlebocken är en stor julbock av halm på en trästomme. Halmbocken mötte världen 1966, när reklammannen Stig Gavlén placerade en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan första året satte någon eld på bocken vid tolvslaget på nyårsaftonen.

Långvind.com har skrivit om bocken, som egentligen är Hälsinglands landskapsvapen, i många artiklar, inklusive genomgångar av hur den klarat sig under året.

Trettio gånger har bocken brunnit upp. Men den har också drabbats av rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage vid sju tillfällen.

Gävlebocken på bilden är från 2015.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Gävlebock möter julen för 52:a året (2 december 2018). Ökat skydd för Gävles hälsingebock (15 november 2017), Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013).

Text och foto:
Jörgen Bengtson