Hälsingebock i Gävle

På söndag blir det invigning av den traditionella hälsingebocken på Slottstorget i Gävle. Omröstningen är redan igång på Sveriges Radio P4 Gävleborg om man tror att bocken överlever julen eller blir lågornas rov.

Bocken blir, liksom tidigare år, bevakad av väktare. Bockkommittén tar också hjälp av allmänheten och taxiförare genom att tillfälligt flytta taxihållplatsen från Södermalmstorg till Slottstorget.

Gavlebocken.jgp

– Det är ett sätt att öka rörligheten i området. Dessutom har vi olika aktiviteter runt bocken, bland annat tipspromenader, och hoppas att det ska hålla eventuella ondsinnade människor borta, säger Annelie Hydén, ny ordförande i Bockkommittén, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (20 november 2015).

Bocken är ett imponerade hantverk, som det ligger cirka 12 000 knutar och 1 000 persontimmar bakom.

Bocken har en likaledes imponerande historia. År 1966 började reklammannen Stig Gavlén att placera en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan den första bocken satte någon i brand vid tolvslaget på nyårsaftonen. Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – har sedan dess fortsatt att sätta upp en stor halmbock på Slottstorget första söndagen i advent varje år. Vart och vartannat år har den blivit utsatt för brand, rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage.

Bocken är Hälsinglands landskapsvapen och Hudiksvalls stadsvapen. Den var länge förknippad med Hälsingland enbart. Men under 1900-talet kidnappade Gävle hälsingebocken. Det började med att riksdagen 1904 beslutade att flytta Hälsinge regemente (senare I 14) till Gävle, fortsatte 1966 med att julbocken gjorde entré i Gävle och 2013 med att Gävle kommun började använda en bock i form av ett stiliserat G som ”kommunvapen”.

text och foto:
Jörgen Bengtson