Gävlebock möter
julen för 52:a året

Julbocken i halm – i år 13 meter hög och 3 000 kilogram tung – fick i dag sin högtidliga invigning på Slottstorget i Gävle. Bocken – som är Hälsinglands landskapsvapen och Hudiksvalls stadsvapen – är sedan länge också något som folk över hela världen förknippar med Gävle. Frågan som alla ställer är: kommer bocken att brinna upp eller klara sig säsongen ut?

Gävlebocken har eget twitterkonto, finns naturligtvis på Facebook, Instagram och Wikipedia. Bocken har också egen talesperson.

– Det märks att Gävlebocken är efterlängtad, säger Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson.

Nytt för i år är att bocken har riddare till sitt skydd. Beridna riddare från Tiundalands väktare i Älvkarleby fanns på plats under invigningen. Riddare från grannkommunen kommer också att finnas till skydd för bocken året ut. Men också modern teknik finns för att skydda den lättantända halmbocken: vakter, kameror, dubbla gärdsgårdar och en taxistation.

Halmbocken i Gävle mötte världen 1966, när reklammannen Stig Gavlén placerade en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan första året satte någon eld på bocken vid tolvslaget på nyårsaftonen.

Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – har sedan dess fortsatt att sätta upp en stor halmbock på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år.

Trettio gånger har bocken brunnit upp. Men den har också drabbats av rivning, stöld, kollaps, påkörning eller annat sabotage vid sju tillfällen.

Bildens Gävlebock är från 2015.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Ökat skydd för Gävles hälsingebock (15 november 2017), Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013).

Vi återkommer i ärendet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson