Järvsöbacken öppen
Hassela står på tur

I går öppnade Järvsöbacken, med sex backar, sex liftar och tre rullband. Lagom till jul är pisterna klara i Hassela Ski Resort.

Hälsingekusten har inga alpina backar, bara en mindre slalombacke i Hede utanför Hudiksvall och Fågelhällan i Enånger. Den som vill åka utför, får alltså bege sig till Hälsinglands inland.

Järvsöbacken öppnar inte bara för säsongen, utan i dag öppnade också en ny expresslift. Den nya sexstolsliften tar skid- och snowboardåkare till toppen på drygt två minuter och ersätter en gammal tvåstolslift.

– Det är Järvsöbackens största investering någonsin och kommer betyda mycket för Järvsös framtida tillväxt, säger Järvsöbackens verkställande direktör, Peter Augustsson, i ett pressmeddelande.

Järvsöbacken har tjugo nedfarter, med åtta liftar och fyra rullband. År 2017–2018 hade Järvsöbacken 227 000 besökare, vilket gör den till Sveriges tionde största skidanläggning.

Järvsöbacken är aktiv i sociala medier med bland annat facebooksida, som har 12 937 följare.

Hassela Ski Resort i Nordanstig öppnar 21 december. Hassela har 20 nedfarter med åtta liftar. Även Hassela är aktiv i sociala medier, bland annat med en facebooksida som har 5 737 följare.

Förutom Järvsöbacken och Hassela Ski Resort, finns Bollebacken, Bollnäs. Anläggningen har en facebooksida med 2 018 följare.

Även de två små backarna på Hälsingekusten har aktiva facebooksidor, Hedebacken med 598 följare och Fågelhällan med 1 200 medlemmar.

Den som vill följa snödjupet kan göra det på webbplatsen Snörapporten, som visar snödjup med mera för Hälsinglands alpina backar.

Jörgen Bengtson
Foto: Järvsöbacken