Hälsingebocken snart redo

Om en vecka står Hälsingebocken redo i Gävle. Den här gånger ska den inte brinna upp!

När Gävles julbock i halm kommer på plats om en vecka, kommer den att vara impregnerad med flammskyddsmedel, för att försöka förhindra att den bränns ner.

– Vi vill fira jul och nyår med Gävlebocken på plats, säger Maria Nässert, talesperson för Bockkommittén, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg (20/11 2013)

– Nu har vi både impregneringen och en bevakning av människor som rör sig i närområdet. Så vi hoppas att den får stå kvar, säger hon.

Bocken, som Gävle kidnappat från Hälsingland, invigs på skyltsöndagen om en vecka. Den som inviger bocken är Årets Gävlebo, som Bockkommittén utser i samarbete med tidningen Arbetarbladet.

Bocken är Hälsinglands landskapsvapen och Hudiksvalls stadsvapen. Den var länge också förknippad med Hälsingland enbart. Det var fört när riksdagen 1904 beslutade att flytta Hälsinge regemente (senare I 14) till Gävle, som bocken gjorde sin entré i Gästrikland. Ett tydligt tecken på det var när bocken gjorde avtryck i centrala Gävle i form av en gigantisk halmbock.

Från och med i år har Gävle kommun börjat använda ett stiliserat G, som har profilen av en bock, som ”kommunvapen”.

År 1966 började reklammannen Stig Gavlén att placera en stor julbock på Slottsberget i Gävle. Redan den första bocken satte någon i brand vid tolvslaget på nyårsaftonen. Olika konstellationer – brandkåren, köpmän, kommunen och Arbetarbladet – har sedan dess fortsatt att sätta upp en stor halmbok på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Vart och vartannat år blev den utsatt för brand, rivning, stöld, kollaps, påkörning och annat sabotage.

Traditionen att sätta upp en stor halmbock har hållit i sig. Varje år har det kommit en ny bock på plats. När den väl är på plats, återstår det att se om den överlever jul- och nyårshelgen utan att bli nedbränd. Långvind.com håller er informerad.

Jörgen Bengtson