Ökat skydd för
Gävles hälsingebock

”Backa bocken” genom att befinna dig runt bocken i Gävle, manar Gävle kommun och bockens talesperson, Maria Wallberg.

Bocken vi talar om är naturligtvis den berömda halmbocken i jätteformat, som sedan 51 år intar centrala Gävle. Och bocken är, som alla säkert vet, Hälsinglands landskapsvapen – som gästrikemetropolen Gävle kidnappat från Hälsingland.

Gävlebocken har många år gått upp i rök. Förra året brände en tjugoettårig man ner bocken bara några timmar efter invigningen. Han dömdes till att betala 100 000 kronor i skadestånd.

– Gävlebocken är känd för att den har brunnit, erkänner Maria Wallberg i en intervju med Sveriges Radio P 4 Gävleborg (14 november 2017), men så vill hon inte att det ska vara.

– Det stora värdet är att människor kan besöka honom på plats, säger hon.

År 1966 föddes idén om en stor halmbock i Gävle. Den 1 december samma år stod bocken – som var en typisk hälsingebock – färdig på Slottsberget i Gävle. Det blev startskottet för en halmbock, som sedan blivit känd över hela världen – för att den ungefär vartannat år blivit påtänd, nedbränd eller på annat sätt förstörd. Bocken (bilden från 2014) står sedan flera år på Slottstorget, nästgårds till Gävle slott.

Bockkommittén tar i år nya tag för att förhindra att bocken blir lågornas rov eller på annat sätt råkar ut för sabotage.

Maria Wallberg utlovar bättre skydd än tidigare, vissa synliga och andra osynliga.

Den 30 november börjar bygget av årets Gävlebock. Invigning sker den 3 december.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har under årens lopp haft många artiklar om bocken i Gävle: Bocken uppeldad Lillbocken påkörd (5 december 2016), Gävle kidnappar hälsingebocken igen (23 november 2016), Bocken åter lågornas rov (27 december 2015), Hälsingebock i Gävle (23 november 2015), Hälsingebocken flyttar? (18 februari 2015), Gävlebocken till historien? (17 november 2014), Hälsingebocken snart redo (24 november 2013) och Gävlebocken till Hälsingland? (8 oktober 2013),

Vi återkommer i ärendet.

Text och foto:
Jörgen Bengtson