M-förslag: husbilar
och krog på Stenkajen

Riv Cementmagasinet på Stenkajen i centrala Hudiksvall och bygg en restaurang eller saluhall istället. Se också till att det blir ställplatser för husbilar på kajen, som ersättning för dem som gått förlorade på Kattvikskajen.

Det föreslår Moderata samlingspartiet i en motion till kommunfullmäktige i Hudiksvall. Därmed dammar partiet av ett förslag – att ersätta cementmagasinet med en sjökrog – från 2011, men nu öppnar partiet för antingen ett enklare matställe, ett kafé, eller en saluhall. Det helt nya är ställplatserna för husbilar.

Cementmagasinet är ett tidigare förråd, som gatukontoret använt, mellan Tullhuset och Möljen. Sedan sommaren 2013 är det ett båtmagasin (bilden), en filial till Hälsinglands museum för båtar och fartygshistoria. Det är också hem för Komtek, en kommunal verksamhet för att öka intresset för teknik bland barn och ungdomar.

Moderaterna vill att kommunen ställer i ordning tio till femton ställplatser i anslutning till den nya byggnaden, där det fram till 2015 låg ett industrispår, den sista kvarstående sträckan av gamla Bergsjöbanan, Hudiksvall–Bergsjö, invigd 1896. Ställplatserna ska ha elanslutning, tillgång till vattenpåfyllning och latrintömning. En extern entreprenör ska sköta driften av uppställningsplatserna.

Frågan om cementmagasinets framtid är en drygt sex år gammal historia.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om cementmagasinet och krogplanerna: Norrlands äldsta båt i Hudik (17 juli 2016), Nytt liv i Cementmagasinet? (18 december 2013), Plan klar för Östra hamnen  (4 oktober 2013), Sjöfartsmuseum i sommar (29 april 2013), Museum istället för krog? (4 mars 2013), Förråd blir museum? (23 oktober 2012), Krog istället för magasin (16 juni 2012), Rivning ger havskrog (29 maj 2012) och Ny havskrog i Hudik? (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinglands museum