Länsstyrelsen
ensam för skarven

När Kust- och skärgårdsföreningen arrangerade ett seminarium i Söderhamn, som samlade cirka 120 deltagare, var det bara Länsstyrelsen som försvarade skarven. Kommunen, närvarande partier och allmänhet ville kraftigt minska skarvbeståndet.

Skarvstammen växer på Hälsingekusten och med dem problemen. Allt fler vill begränsa den artskyddade fågelns utbredning.

Länsstyrelsen säger att mellanskarven, som finns på Hälsingekusten, har ”gynnsam bevarandestatus”, vilket skulle öppna för mer omfattande jakt. Men EU:s Fågeldirektiv förhindrar allmän jakt, anser Länsstyrelsen.

De tre närvarande partierna – Centerpartiet, Moderata samlingspartiet och Sverigedemokraterna – var eniga om att skarven måste bekämpas med omfattande jakt.

– Vi vill se en ökad samordning av fiske- och miljöpolitiken i EU-kommissionens arbete med en särskild östersjökommissionär som lägger sin fulla kraft på att få medlemsländerna att leva upp till sina åtaganden, sa regionråd Magnus Svensson (C), enligt Söderhamns-Kuriren och Hudiksvalls Tidning (20 november 2019).

– Vi måste få bort skarven och dess störning. Men processerna är för tröga, sa riksdagsledamot Viktor Wärnick (M).

– Vi tycker det är fel att vi inte får avgöra stammens storlek själva här i Sverige, sa regionråd Daniel Persson (SD).

– Vi bara följer lagen. Därför är det bra att det finns politiker här så att folk kan vända sig till dem som kan ändra lagarna, sa Sara Waern, handläggare på Länsstyrelsen Gävleborg, på mötet, enligt Kuriren och HT.

Söderhamns kommun fick rätt till begränsad skyddsjakt på skarv tidigare i år. Men jakträtten på 500 skarvar var så begränsad, att den var oanvändbar; resultatet blev en nedlagd skarv. Söderhamn vill ha jakt på skarv i Söderhamnsfjärden och Sandarne. Kommunen har överklagat Länsstyrelsens beslut.

I Hudiksvall står kommunen beredd att ansöka om ny skyddsjakt om skarven slår till mot Kastellholmen, som den gjorde förra året, men då allmänheten grep in och skrämde skarven.

Bilden visar var Söderhamns kommun ville bedriva skarvjakt 2019 i Söderhamnsfjärden och Sandarne.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvens framfart på Hälsingekusten och Gästrikekusten: Skarvjakten blev total flopp i Söderhamn (10 september 2019), Allt fler häckande skarvar på kusten (8 september 2019), Kommunen håller ögonen på skarven (9 augusti 2019), Söderhamn vill ha mer skarvjakt (23 juli 2019), Söderhamn till offensiv mot skarven (11 juni 2019), Skarv hotar Kastellholmen (10 maj 2019), Inga åtgärder mot hatade skarvar (11 mars 2019), Skarven hot mot havsöringen (5 november 2018), Hatade skarven in i valrörelsen (28 augusti 2018), Skarv växande problem i Söderhamn (16 juli 2018), Skarvhäckningarna ökar på Jungfrukusten (11 oktober 2017), Skarvproblem i Söderhamn (9 april 2017), Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Länsstyrelen för skarven(30 juli 2015), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Jörgen Bengtson
Karta: Söderhamns kommun