Hatade skarven
in i valrörelsen

Den av praktiskt taget alla hatade skarven har flugit in i valrörelsen. Centerpartiets förstanamn i valet till Regionfullmäktige i Gävleborg, Magnus Svensson, kräver permanent skyddsjakt på skarven.

Markägare, privatpersoner och kommuner kan alltid ansöka om skyddsjakt på skarv, men det har bara skett i marginell omfattning. Därför vill Magnus Svensson (C) att Regionen Gävleborg ska ta ett samordnande ansvar för att minska antalet skarvar i länet.

– Regionen har ett utvecklingsansvar för länet. Det finns kanske en kraft i att regionen samlar kommunerna, skriver ansökningar om skyddsjakt och får till ett samarbete, säger Magnus Svensson i ett uttalande.

Han tycker att den växande närvaron av skarv är ”en orimlig utveckling och det är dags att vi tar tag i problematiken med skarv och påbörjar avskjutning snarast”.

– Utifrån mitt regionala uppdrag som jag är på väg in i tycker jag att vi måste ta ansvaret och samla Nordanstig, Hudiksvall, Söderhamn och Gävle och initiera en ansökan från regionen och kommunerna för att få till skyddsjakt, säger Magnus Svensson i en intervju med Helahälsingland.se.

Även Moderaterna lovar åtgärder mot skarven. Anna Maria Corazza Bildt (M) har i ett besök i Söderhamn lovat att beslut om skyddsåtgärder mot skarv ska bli möjliga att ta på lokal nivå om Moderaterna kommer till makten. Socialdemokraterna kräver också åtgärder mot skarven.

Både Söderhamns och Hudiksvalls skärgård har öar och holmar, som är helt ödelagda av skarvar. En av dem (bilden) finns på väg in Söderhamnsfjärden och är en sorglig påminnelse om skarvens ohejdade framfart.

Skarven är skyddad som fågel. Bakgrunden till att en fågel – som praktiskt taget alla tycker illa om – har detta skydd, är Europeiska Unionen (EU). EU:s artskyddsförordning förbjuder Sverige att bekämpa skarven på ett effektivt sätt.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvens framfart på Hälsingekusten: Skarv växande problem i Söderhamn (16 juli 2018), Skarvhäckningarna ökar på Jungfrukusten (11 oktober 2017), Skarvproblem i Söderhamn (9 april 2017), Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Länsstyrelen för skarven (30 juli 2015), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson