Snart inflyttning i
havsnära Parkhyllan

I mitten av oktober 2018 får Hudiksvall ett nytt, attraktivt boende ett stenkast från havet, med vidunderlig utsikt över Hudikvallsfjärden, staden och Idenorslandet. Huset är det första i fem planerade flerbostadshus mellan havet och Håstavillorna, kallad Parkhyllan, med Acreos optofiberlabb som närmaste granne åt norr.

I dag beslutade också Byggnadsnämnden att tillåta vindsvåningar i dem fem husen.

Parkyllan består – så här långt – av två hus. Långvind.com fick i dag möjlighet att se det första huset och dess olika våningsplan. Huset består av sex våningar med totalt 17 lägenheter, stora våningar på två, tre och fyra rum och kök. Alla har balkong på 20 kvadratmeter med strålande utsikt och stora badrum med tvättstuga. Beslutet att tillåta vindsvåningar gör att varje hus växer med tre lägenheter under takåsarna. Av de 17 befintliga lägenheterna är alla utom en sålda.

Byggnationen av det andra huset har börjat.

Bakom projektet står bolaget Lintorget AB och entreprenören Bo Rönnestrand. Han har visserligen inte sålt alla bostadsrätter i hus nummer ett, men vågar ändå satsa på ett andra hus.

– Jag tar ett hus i taget, säger Bo Rönnestrand, som har 40 års erfarenhet av byggnation.

För sju år sedan var planerna fem bostadsrättshus, men intresset var inte tillräckligt stort. Det blev för få som tecknade kontrakt på ritningarna på de två första husen, för att byggaren KB Håstaholmen skulle våga på vidare. År 2012–2013 såg det ut som om det skulle bli planändring och tio till tolv villatomter i området i stället. Nu är det hela tillbaka på ruta ett, med fem planerade flerbostadshus men med några förändringar.

Alla lägenheter får balkong med havsutsikt. Balkongerna blir inglasade. Exploatören har köpt marken mellan husen och havet för att säkra fri sikt mot havet.

Innan Parkhyllan står klar, började inflyttningen i ett annat, lika havsnära läge: Djupestrand nedanför Köpmanberget. Efter Djupestrand och Parkhyllan står Kattvikskajen – Hudiksvalls gamla hamnområde – på tur med upp till 400 bostäder.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om byggnationen nedanför Håstavillorna: Sexvåningshus i havsläge i Hudik (14 februari 2017), Havsnära tomter i Hudik (4 december 2013), Håstaholmen vill sälja Kattvikskajen (27 augusti 2013), Havsnära villatomter i Hudik (28 juni 2013), Inga nya villahavstomter (7 november 2012) och Havsnära villatomter på gång (17 oktober 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson