Sexvåningshus
i havsläge i Hudik

Det händer mycket på flerbostadsfronten vid havet i Hudiksvall. Ett nytillskott är sexvåningshus nedanför Håstavillorna. Ett tidigare byggprojekt, Parkhyllan, har fått nytt liv med nya ägare och byggare.

För sex år sedan var planerna fem bostadsrättshus, men intresset var inte tillräckligt stort. Det blev för få som tecknade kontrakt på ritningarna på de två första husen, för att byggaren skulle våga på vidare. År 2012–2013 såg det ut som om det skulle bli planändring och tio till tolv villatomter i området i stället.

Planerna är alltså fortsatt flerfamiljshus, där de nya ägarna tror på bättre tider.

– Nu är marknaden mera mogen än för sex år sedan, än när KB Håstaholmen presenterade projektet, säger Ann-Sofie Lundvall, Hälsinglands fastighetsbyrå, till Hudiksvalls Tidning på nätet i dag.

Lintorget AB, ägt av familjen Rönnestrand, planerar att bygga upp till fem nya höghus på marken snett nedanför Håstavillorna. Till en början blir det ett eller två sexvåningshus, med 17 lägenheter per hus (bilden).

En nyhet, jämfört med KB Håstaholmens planer, är att alla lägenheter får balkonger med havsutsikt. Lintorget AB har också köpt marken mellan höghusen och kajen mot havet för säkra fri sikt mot havet. Inga tillkommande byggnader ska skymma havsutsikten för bostadsrättslägenheterna.

Sedan tidigare är det klart att det blir hus på Djupestrand, nedanför Köpmanberget, bokstavligt talat ett stenkast från havet. Området består av två kvarter: västra delen för kedjehus eller radhus på två eller tre våningar; östra delen för flerfamiljshus på fyra våningar.

På tur efter Djupestrand och Parkhyllan står Kattvikskajen – Hudiksvalls gamla hamnområde – med som mest flera hundra lägenheter.

Om tillräckligt många skriver kontrakt för Parkhyllan före 31 mars 2017, så ska det första huset stå klart under 2018.

Jörgen Bengtson