VM i issimning med hälsing på topp

Känner du för att kasta dig i en vak och tävlingssimma i en frusen älv? Då är Skandinaviska mästerskapet i vintersim något för dig.

I dag sade deltagarna ”på återseende” eller möjligen ”hej då, vill inte göra detta igen” till världscuptävlingen i vintersim. Den gick, som tidigare år, i Skellefteälven mitt inne i Skellefteå stad. Tävlingen är en del av Internationella vintersimsförbundets (IWSA:s) tävlingar. Den ingår som en av sex världscup-tävlingar i vintersim.

I år genomförde man isälvssimmartävlingen för sjätte året, med rekordmånga deltagare. Tävlingen räknade in 480 starter från 21 länder 2017. Det är en kraftig ökning från 300 starter och 16 länder 2016 samt 200 starter och 9 länder 2015. Bilden är från 2016.

En av deltagarna var maratonsimmaren och hälsingen Anna-Carin Nordin, Sörfjärden. Hon kom på andra plats i den mest krävande av grenarna, 200 meter frisim för damer.

Årets deltagare kom från både kalla länder som Sverige, Norge, Finland, Danmark, Estland, Ryssland, Vitryssland, USA och Kanada samt från varma länder som Brasilien och Spanien.

Vintersim 2017 invigdes på fredagen och avslutades i dag med olika vinteraktiviteter, med lördag 11 februari som tävlingsdag.

Bakom arrangemanget står ideella föreningen Dark & Cold, som kallar sig ”Mörkrets och kylans glada vänner”. Föreningen vill – i samarbete med andra – ”vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen”.

Mästerskapet består av individuella tävlingar i 25 meter bröstsim för herrar och damer, 50 meter frisim för herrar och damer, 200 meter frisim för herrar och damer, 200 meter ryggsim för herrar samt simstafetter på 4 x 25 meter mixed.

Vintersimmet har också blivit ett turistevenemang, med besökare från både Norden och Sydeuropa.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om vintersim tidigare: Issimning populärt (7 januari 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Mörkrets och kylans glada vänner