Issimning populärt

Om exakt en månad kan den som vill kasta sig i en vak och simma, också tävla i kappsim. Arrangörerna räknar med betydligt fler deltagare än förra året.

Den 7 februari 2015 är det dags för Skandinaviska mästerskapet i vintersim, som är en del av International Winter Swimming Association. Det genomföras i år Skellefteälven mitt inne i Skellefteå stad.

Bakom arrangemanget står ideella föreningen Dark & Cold, som kallar sig ”mörkrets och kylans glada vänner”. Föreningen vill – i samarbete med andra – ”vidareförädla mörkret och kylan till något som berikar livet både för dem som bor i dessa områden och för dem som har förmånen att besöka den här delen av världen”.

Mästerskapet består av individuella tävlingar i 25 meter bröstsim och frisim, 50 meter bröstsim och frisim, 450 meter frisim samt simstafetter på 4 x 25 meter bröstsim; båda män och kvinnor måste finnas med i respektive staffetlag.

– Förra året hade vi cirka 120 tävlande och i år hoppas vi kunna fördubbla den siffran, skriver arrangören på sin webbplats.

Den 24 januari 2015 är sista anmälningsdag, för den som vill ge Vansbrosimmet och andra utmanande simtävlingar en match.

Bakom mästerskapet står föreningen Dark & Cold, Skelleftesim, Skellefteå kommun och tidningen Norran.

Jörgen Bengtson