Gamla pålar
stoppar grävning

Gamla pålar har tillfälligt satt stopp för grävningarna på norra delen av Kattvikskajen i centrala Hudiksvall. Innanför den moderna  pålningskanten av stål, hittade entreprenören Peab nedstuckna pålar, som är handbilade, omkring 20 centimeter i diameter och har tydlig spets.

– På 1600-talet fanns sjöbodar precis där man gräver i dag och de stod på pålar, säger Ronnie Carlsson, handläggare i arkeologifrågor på Länsstyrelsen Gävleborg, till Hudiksvalls Tidning i dag.

Området kring Kattvikskajen är arkeologiskt intressant. Därför har Länsstyrelsen tillfälligt stoppat utgrävningarna.

Trä i fuktig miljö ruttnar snabbt, men syrefattiga lager av dy och lera, som man fann pålarna i, bevarar träet perfekt.

Ronnie Carlsson kan inte säga hur gamla pålarna är, bara att de är speciella.

– Jag har sett många typer av pålningar, men den här med en hullingliknande spets har jag inte sett förut. Antagligen är de gjorda så för att fästa bättre i leran, säger han.

Pålarna ska dateras med dendrokronologi, där man med hjälp av årsringar och referensmaterial kan bestämma ålder på trä. Den stoppade grävningen kan komma igång redan nästa vecka.

Norra delen av Kattvikskajen (bilden) kommer att få en en betongkonstruktion med nedsänkt platå närmast vattnet. Den ska öka upplevelsen av närhet till vattnet.

Södra delen får en stenklädd slänt.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Kattvikskajen, Håstaholmen och andra hamnområden i Hudik, förutom artiklar om Kattvikskajen som årlig loppmarknad: Arbete med ny kaj igång i Hudiksvall (13 januari 2017), Stadsdel Kattvikskajen (2 juli 2016), Nya Kattvikskajen tar form (4 juni 2016), Camping på Kattvikskajen (16 oktober 2014), Kattvikskajen för evigt (7 juni 2014), Bostäder vid Köpmanberget (15 mars 2014), Camping på Kattvikskajen (16 december 2013), Havsnära tomter i Hudik (4 december 2013), Plan klar för Östra hamnen (4 oktober 2013), Håstaholmen vill sälja Kattvikskajen (27 augusti 2013), Havsnära villatomter i Hudik (28 juni 2013), Oklar kajutveckling (10 juni 2013), Hamnstråk snart verklighet (17 maj 2013), Havsnära boende i Hudik (21 december 2012), Bostäder i Hudiks hamn (10 november 2012), Överens om Kattvikskajen (9 november 2012), Inga nya villahavstomter (7 november 2012), Havsnära villatomter på gång (17 oktober 2012), Hudik får havsnära stadsdel (10 oktober 2011).

Text och foto:
Jörgen Bengtson