Inga nya villahavstomter

Det blir inga havsnära villatomter på Parkhyllan i Hudiksvall. Kommunen har överraskande sagt nej till planförslaget att ändra området från flerbostadshusområde till småhusområde.

Tidigare planer var att bygga fem flerfamiljshus med bostadsrätter i området Parkhyllan, Åvik. Men exploatören, KB Håstaholmen, fick för få intressenter. Därför ville kommunen genom tekniska nämnden köpa området, ändra detaljplanen till småhus och erbjuda tomterna till dem som står i kommunens tomtkö, vilket Hälsingekusten.se skrev om 17 oktober 2012, Havsnära villatomter på gång.

Men här går överraskande kommunens plan- och byggnadsnämnd på oppositionens linje och säger nej till planändring. Det betyder att nuvarande planbestämmelser fortsätter att gälla.

Kommunens överlägset största bostadsbolag, AB Hudiksvallsbostäder, är inte intresserat av att bygga flerfamiljshus på Parkhyllan, eftersom läget inte är så centralt. Det är tveksamt om det finns något annat bolag som skulle vara intresserat av att bygga flera flerfamiljshus mot bakgrund av att marknaden gjorde tummen ner för KB Håstaholmens planer och att HSB Gävleborg har svårt att sälja sin produktion av centralt belägna radhus vid före detta fängelset, centralt beläget i Hudiksvall.

Jörgen Bengtson