Skarvproblem
i Söderhamn

Skarven är ett problem i Söderhamn. Först etablerade den sig på två öar utanför Skärså; med stöd av Länsstyrelsen fick Skärså fiskarförening i april 2016 rätt att skrämma bort skarvarna med gasolkanon. Nu verkar skarvarna ha sökt sig till Duvön utanför Sandarne istället.

– Det är väldigt nära vårt hamnområde och det skulle få stora ekonomiska konsekvenser för oss om det skulle bli en fullständig etablering där, säger Jan-Erik Flink, ordförande för Sandarne båtklubb, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg i dag.

Han fruktar att många campinggäster kommer att välja andra platser än Sandarne båtklubb om skarven får fäste i anslutning till klubben. Med skarvar i närheten, blir det en stank som skrämmer iväg folk. Den skulle drabba även Sandarne skola och boende i närområdet.

Ingen – utom möjligen Sveriges Ornitologiska Förening som protesterade mot gasolkanonsbekämpningen utanför Skärså – vill ha skarvar i närheten. Problemet med skarven är att de totalt tar över öarna, de slår klorna i. Deras spillning har en frän doft och slår ut växtligheten. Resultatet blir spöklika öar, som ingen annan än skarvarna vill besöka.

Det finns 3 000–4 000 skarvar på Gävleborgskusten. Skarven är skyddad av EU:s fågeldirektiv, men det finns möjlighet att bedriva skyddsjakt på skarv eller skrämma dem. Skyddsjakt på skarv har tidigare förekommit i Gävleborg, men är inte aktuellt i dag.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvar på Hälsingekusten: Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun