Furuvik
får havshotell

Jungfrukusten får inom loppet av ett år två nya havshotell: i sommar öppnar Strandpiren i Hudiksvall och nästa vår öppnar Furuvik havshotell söder om Gävle.

Furuvik havshotell ska byggas ihop med restaurang Furuviks brygga. Till en början får hotellet 28 rum och 112 bäddar samt två konferenslokaler, frukostmatsal och restaurang. Redan nu planerar man för en utbyggnad med två hus, för att öka kapaciteten.

Temat på havshotellet ska bygga på platsens vackra havsläge. Samtidigt vill Furuvik plocka in ”element från det lekfulla tivolit i parken. Känslan av en gammaldags yacht club ska kombineras med den amerikanska boardwalk-kulturen, där Coney Island varit en stor inspirationskälla”, skriver AB Furuviksparken i ett pressmeddelande (30 mars 2017).

Satsningen kommer mot bakgrund av att det går bra både för Furuvik som djur- och nöjespark och restaurang, med 216 000 besökare 2016. Befintlig camping och stugor räcker inte till. Tanken är att Furuvik havshotell ska öppna till säsongsöppningen i mitten av maj 2018.

– Att kunna erbjuda ett koncept med konferens och övernattning med en av regionens härligaste havsutsikter, i kombination med bra mat och en unik upplevelse i parken känns otroligt spännande. Det kommer definitivt att bidra till regionens besöksutveckling, säger Furuviksparkens verkställande direktör Nina Tano i pressmeddelandet.

Furuvik är en kombinationspark med djur, tivoli, bad och konsertarena. Furuvik ligger naturskönt vid havet, cirka en mil söder om Gävle. Sedan 2008 har Furuvik Nordens enda primatforskningsstation i parken.

Furuvik öppnade redan 1900. Sedan sommaren 2010 ägs Furuvik av Parks and Resorts Scandinavia AB. Det ingår i samma koncern som Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Kolmårdens Vildmarkshotell, Aquaria och Skara Sommarland.

Jörgen Bengtson