Skarven hot
mot havsöringen

Skarven hotar fisk i allmänhet och havsöring i synnerhet. Skarven äter havsöringssmolt. Det kan Älvkarleby sportfiske bevisa efter att ha skannat av och hittat chipmärkt öringssmolt i skarvarnas avföring.

Ett omfattande arbete pågår sedan 2011 med att märka öringssmolt med små datachips (pittags). Totalt har 36 000 små öringar fått denna märkning. Älvkarleby sportfiske har skannat några skarvkolonier och deras avföring utanför Gävle och fått svart på vitt: skarven äter smolt. Sannolikt gäller detta också på Hälsingekusten.

– Det känns ju fruktansvärt tråkigt, men samtidigt är det väl skönt att vi verkligen får svar på var smolten har tagit vägen, säger Janne Olsson, ordförande i Älvkarleby sportfiske, till Sveriges Radio P 4 Gävleborg i dag.

Sportfiskeklubben fortsätter att samla in mer information. Målet är att lägga fram fakta på ett sådant sätt att staten blir tvungen att börja förvalta skarven.

– Annars har vi inget fiske efter kusten kvar, säger Janne Olsson.

Bilden visar en av skarvkolonierna i inre Söderhamnsfjärden.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvens framfart på Hälsingekusten och Gästrikekusten: Hatade skarven in i valrörelsen (28 augusti 2018), Skarv växande problem i Söderhamn (16 juli 2018), Skarvhäckningarna ökar på Jungfrukusten (11 oktober 2017), Skarvproblem i Söderhamn (9 april 2017), Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Länsstyrelen för skarven (30 juli 2015), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson