Inga åtgärder
mot hatade skarvar

Skarven är en illa omtyckt, för att inte säga hatad, fågel på Hälsingekusten. Den har totalt förpestat flera öar i Söderhamns och Hudiksvalls skärgårdar. Politiker från främst Centerpartiet och Moderaterna har i flera år krävt åtgärder – förgäves. I fredags lyfte riksdagsledamot (M) Viktor Wärnick, Söderhamn skarvproblematiken i en riksdagsdebatt.

I höstas skrev Viktor Wärnick en riksdagsmotion om att se över skarvens skyddsbehov i Sverige och om man bör betrakta fågeln som en invasiv art. I fredagens interpellationsdebatt gick han hårt åt statens passivitet. Han bjöd samtidigt in landsbygdsministern till ett besök i Söderhamns skärgård, vilket hon tackade ja till.

–  Illaluktande spököar borde inte vara ett inslag i den svenska skärgården, sa Viktor Wärnick i debatten, där han också berättade om uppgivenhet hos skärgårdsbor i frågan.

– Lagstiftningsförändringar är helt uppenbara eftersom länsstyrelsens handlingsområde och måhända också vilja, är alltför begränsad. Kommuner måste få reella påverkningsmöjligheter i skarvförvaltningen, sa han i debatten med landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

– Frågan är komplex och vi följer frågan. I nuläget har jag inte för avsikt att vidta några andra åtgärder eller andra regler, var beskedet från landsbygdsministern.

Bakgrunden är ett EU-direktiv, som Sverige inte vågar eller vill sätta sig upp emot.

Bilden visar en av skarvar förstörd ö i Söderhamns skärgård, fotograferad i augusti 2018.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om skarvens framfart på Hälsingekusten och Gästrikekusten: Skarven hot mot havsöringen (5 november 2018), Hatade skarven in i valrörelsen (28 augusti 2018), Skarv växande problem i Söderhamn (16 juli 2018), Skarvhäckningarna ökar på Jungfrukusten (11 oktober 2017), Skarvproblem i Söderhamn (9 april 2017), Gasolkanon mot skarvar (24 april 2016), Länsstyrelen för skarven (30 juli 2015), Nej till skarvjakt (9 mars 2015), Visst är skarven problem (11 februari 2014), Skarven inget fiskehot, (23 janauri 2014), Fortsatt jakt på skarv (7 mars 2013), Färre skarvar (30 november 2012), Skarven minskar och ökar (22 oktober 2012), Jakt på hatad fågel (29 september 2012) och Skyddsjakt på skarv (14 april 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson