”Torget”
fortsätter på torget

Restaurangen ”Torget” fortsätter på den östra delen av det torg, som Möljen utgör i centrala Hudiksvall.

Krögare Radjo Askander (bilden) har ett tillfälligt bygglov 2017–2020 för att driva restaurang i huset mellan Möljen och järnvägen, som tidigare var känt för sin butik Härvan. I tisdags sa byggnadsnämnden ja till tillfälligt bygglov för en stor uteservering sommaren 2019 av samma modell som 2018. Centerpartiet ville att han skulle få ett tvåårigt bygglov.

Radjo Askander räknar med att öppna i maj. Bygglovet ger honom rätt till en stor uteservering till och med 30 september. Bygglovet innebär samma konstruktion som förra året för uteserveringen. Det innebär bland annat parkeringsplatser blir servering under perioden maj till september. Vissa grannfastighetsägare har protesterat mot detta och mot att konkurrensen ökar.

Rado Askander driver tre restauranger med havsutsikt i Hudiksvall: Torget under sommaren, Parkhyddan för abonnemang och för abonnemang och Pinchos året om.

Koncept- och tapasrestaurangen Pinchos öppnade i januari 2019 efter ett års renovering av Monitors lokaler på Trädgårdsgatan. Han håller till i samma lokal, där han drev restaurang under tiden som byggnaden var Åhlénsvaruhus. Pinchos har gått bättre än han trodde, med i genomsnitt 220 besökare per dag.

Parkhyddan på Köpmanberget, som till och från varit restaurang öppen för luncher och på kvällstid, är sedan många år bara öppen för julbord och för slutna sällskap som födelsedagar, konferenser och minnesstunder. Som en följd av den nya stadsdelen på Djupestrand, nedanför Köpmanberget, vill han få till mer kontinuerliga öppettider på Parkhyddan och vända sig till både dem som bor på Djupestrand och jobbar på närbelägna Sjötullsgatan.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Torget: Tre år till med ny Möljenkrog (17 november 2017), Torget blev snabbt fullt (10 juli 2017), Nya krogen Torget öppnar på måndag (8 juli 2017), Tillfällig krog på Möljen i Hudik (16 juni 2017) och Ny krog i Hudik med havskontakt (30 mars 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson