Söderhamn
får biogas 2019

Söderhamn har väntat på en biogaspump i många, många år. I år blir den sannolikt verklighet. Därmed får Hälsingekusten och landskapet som helhet sin första biogaspump – och flera är på gång i Hälsingland och Gästrikland!

Söderhamns kommun är delägare i Gästrike Ekogas AB sedan två år men har fortfarande inte fått någon biogasmack, trots beviljat statsbidrag. När Långvind.com intervjuade Jonas Hellström, dåvarande verkställande direktör för Gästrike Ekogas AB, i november 2016 antydde han att en mack skulle kunna komma under 2018.

– Jag ska göra mitt bästa för att få Söderhamns biogaspump på plats så snart som möjligt också, sade han då.

Nu ser det ut att bli verklighet 2019.

– Under 2018 har vi projekterat yta och sökt bygglov i Söderhamn vid Volvo lastvagnar snett emot Långtå. Vi står redo att bygga. Nu handlar det om uppgörelse med Söderhamn Nära. Själv macken står Gästrike Ekogas redo att bygga, säger Jonas Hellström, som nu är driftingenjör på företaget.

Han kommer med flera goda nyheter. Gästrike Ekogas har fått statsbidrag för att bygga biogasmackar även i Bollnäs och Sandviken samt ytterligare en i Gävle. Den senare kommer att byggas på Brynäs och blir sannolikt färdig 2019. Samma gäller den projekterade pumpen vid Teknikparken i Gävle, där mängder av överklaganden nu nått vägs ände.

biogasmack_gavleDet kommunala bolaget Söderhamn Nära var tidigare engagerat i ett projekt att framställa biogas ur matavfall. Det gav dock inte den gas man räknade med. Söderhamn Nära avslutade därför projektet.

Tanken med att etablera en biogasmack i Söderhamn är att kommunens olika förvaltningar och bolag samt allmänheten ska kunna byta till fossilfria fordon med förbränningsmotor.

Finansieringen av en biogaspump i Söderhamn sker till stor del med bidrag från Naturvårdsverket. Verket anslog 6,6 miljoner kronor 2016 till att uppföra en biogastankstation och snabbladdningsstation för elfordon i Söderhamn och en motsvarande i Gävle. Gävle har sedan tidigare ett biogastankställe (bilden) i ett industriområde men får nu ytterligare två pumpar, båda närmare Europaväg 4.

Hudiksvalls kommun har börjat samla in matavfall och engagera sig i biogasproduktion; först var det aktuellt med ett stort projekt i Sundsvall, som blev avvecklat under 2018. Nu blickar Hudiksvalls söderut.

Frågan om biogaspump i Hudiksvall återkommer vi till.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Ingen biogaspump till Söderhamn 2017 (30 november 2016), Biogasstation till Söderhamn (29 mars 2016), Försenad biogas på Långtå (16 februari 2014), Biogas till Hudiksvall? (18 september 2013), Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).

Jörgen Bengtson
Foto: Gästrike Ekogas

Nyheten uppdaterad 30 november 2016