Biogasstation till Söderhamn

Det såg länge ut som om Söderhamn skulle bli först i Hälsingland med biogasproduktion för fordon. Men nu lägger det kommunala bolaget Söderhamn Nära AB ner satsningen. Däremot blir det en biogasstation i Söderhamn, den första på Hälsingekusten och även i Hälsingland. Den kommer som en följd av ett nytt samarbete mellan Söderhamn Nära och Gästrike Ekogas AB, som i dag har en biogasstation i Gävle (bilden).

ekogas_biogasmackFrån början skulle Söderhamns kommunala biogasanläggning vara igång i september 2012. Sedan följde försening på försening. Och nu avslutar alltså Söderhamns kommun sitt engagemang.

Företaget Seriq AB står bakom en ny metod att producera biogas på, som inte hållit vad den lovat. Företaget tog den 1 mars i år över anläggningen på Långtå.

– Vi har gjort gas precis hela tiden, utmaningen är att hitta rätt balans i processen där levande organismer bryter ner matavfallet och bildar gas, säger Stefan Jönsson, verkställande direktör för Serig AB, till Söderhamns-Kuriren (26 mars 2016).

Stefan Jonsson lovar att företaget ”kommer fortsätta utveckla anläggningen och bidra till ett hållbart samhälle”. Målet är fortfarande att producera biogas för motorfordon.

Söderhamn Nära gör ett lappkast och vänder sig söderut till Gästrike Ekogas, som producerar biogas på konventionellt sätt och har en tankstation i Sörby Urfjäll sedan augusti 2010. Samarbetet innebär bland annat att Gästrike Ekogas, delägt av Gästrike återvinnare och Gävle Energi, kommer att bygga en tankstation för biogas och el i Söderhamn. Det blir också ett andra tankställe för biogas i Gävle.

Naturvårdsverket beviljade för en tid sedan 6,6 miljoner kronor i bidrag till Gästrike Ekogas och Söderhamn Nära, för att uppföra dessa två biogastankstationer och snabbladdningsstationer för elfordon. Sent omsider kommer alltså Hälsingekusten att få försäljning av fordonsgas. I dag finns närmaste biogaspumpar i Gävle och Sundsvall.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om biogas/fordonsgas i Hälsingland: Försenad biogas på Långtå (16 februari 2014), Biogas till Hudiksvall? (18 september 2013), Ingen biogas till allmänheten (6 augusti 2013), Ja till biogas i Söderhamn (1 maj 2013), Närmare biogas i Söderhamn (11 april 2013), Biogas på gång (7 februari 201), Biogastest i år (24 januari 2013), Biogas dröjer (17 januari 2013), Gas- och elmack till Hudik? (26 juni 2012), Biogas till Hälsingkusten (11 januari 2012) och Söderhamn får laddstolpe (30 juli 2011).

Jörgen Bengtson
Foto: Gästrike Ekogas