Hyrcyklar till Hälsingekusten

På fredag får Hudiksvall, Söderhamn och Gävle subventionerade hyrcyklar. Bakom satsningen står Region Gävleborg, som har placerat ut fem cyklar vardera vid resecentrum i Hudiksvall och Söderhamn samt tio cyklar vid järnvägsstationen i Gävle.

CykelstyreUnder tre månader ska Region Gävleborg testa cykeluthyrning till cirka 50 testpiloter, främst pendlare. De kommer med hjälp av en telefonapp att kunna boka, betala och låsa upp cyklarna. Cyklarna måste lämnas tillbaka på samma plats man lånade dem.

– Gävleborg är först ut med ett system som styrs med app och där resenärerna dessutom kan använda samma system i hela Regionen, säger Region Gävleborg i ett pressmeddelande (19 februari 2016).

Det går att hyra cykel för kortare eller längre tid. Hyran är skattesubventionerad.

Region Gävleborg satsar 187 000 kronor på projektet. Efter den 26 juni 2016 ska Region Gävleborg utvärdera försöksverksamheten. Målet är att få till stånd en permanent verksamhet, som privata näringsidkare ska vara intresserade av att driva.

Jörgen Bengtson
Foto: Pixabay