Teater för 24:e året

I sommar blir det teater för 24:e gången i Mellanfjärden, Jättendal. Mellanfjärdens teaterförening sätter i år upp en fransk komedi, Trubbelmakaren (”Lémmerdeur/Lecontrat”).

Det blir svensk premiär fredagen den 5 augusti och kanske också en uppsättning i Stockholm. Teaterföreningen har nämligen köpt rättigheterna till Trubbelmakaren i Mellanfjärden – och Stockholm.

Mellanfjardens teaterSommaren 2015 stod en norsk komedi på repertoaren, Elling och Kjell-Arne (bilden), baserad på den Oscarsnominerade filmen med samma namn.

Liksom tidigare år söker Mellanfjärdens teaterförening bidrag, för att kunna genomföra satsningen. Teaterföreningen beräknar kostnaden för pjäsen till 1,2 miljoner kronor, och söker nu 150 000 kronor i så kallat visionsbidrag från Nordanstigs kommun.

I ansökan betonar föreningen att den återkommande teatersatsningen i Mellanfjärden förlänger turistsäsongen i Nordanstig, lockar kulturentreprenörer, inflyttare och andra till bygden, ger arbetstillfällen, ökar attraktionskraften – och att bidrag är en förutsättning för att kunna genomföra satsningen. Till skillnad från andra teatersällskap i Gävleborg som Folkteatern, får Mellanfjärdens teaterförening inga bidrag.

De första åren spelades föreställningarna på restaurang Sjömärkets brygga. År 1996 renoverades det gamla hamnmagasinet, byggt 1850, till att bli teaterlokal. Produktionerna har gått från halvprofessionella föreställningar till professionella Sverige-premiärer

Teaterföreningen har också en annan scen, med verksamhet både sommartid och andra delar av året: Trolska Skogen, en populär upplevelseattraktion, som vänder sig till barn.

text och foto:
Jörgen Bengtson