Sommarteater på kusten

Mellanfjärdens teater har blivit ett begrepp i sommarteatersverige. Den 31 juli är det premiär för årets föreställning, den 23:e i ordningen. Årets föreställning, Elling och Kjell-Bjarne, är sommarkomedi baserad på den Oscarsnominerade norska filmen med samma namn.

Elling och Kjell-Bjarne är två omaka vapendragare, som träffades på ett vårdhem för personer som haft det lite särskilt tufft ett tag. Elling är modersbunden, ängslig och orolig inför omvärlden. Kjell Bjarne är snäll, stor och längtar efter kärlek. De reagerar och har känslor som vi andra, men deras uttryck är mer okontrollerade, lite som barns.

Vi får följa duon, som ska lära sig att ta hand om sig själva. De ska leva ”normala” liv i en normal lägenhet i en normalstor svensk stad. Till stöd har de socialarbetaren Frank, som har till uppgift att knuffa de två särlingarna in i självständigheten.

Föreställningen har, enligt arrangören, ”stor vardagsdramatik, en massa humor, värme och en smula vemod berättat ur två udda figurers perspektiv”.

I rollerna ser vi Kim Sulocki, känd från privatteatrarna i Stockholm, i rollen som Elling. Glada Hudik-teaterns grundare Pär Johansson spelar Kjell-Bjarne. Tomas Åhnstrand är Frank. Beata Harryson gestaltar Katarina och flera andra personer.

Mellanfjardens teaterPå bilden ser vi Pär Johansson och Kim Sulocki på scenen dagarna före premiären.

Producent är Tommy Brusell, pappa till Mellanfjärdens teater och – tillsammans med hustrun Eva Eriksson – till de mesta som händer i Mellanfjärden.

Regi och översättning står Johan Svangren för, som är inne på sjätte året som regissör på Mellanfjärdens teater. Scenografin står Sophie Knapp, Hudiksvall, för. Föreställningens musiker heter Niklas Medin.

Föreställningen spelas till och med 23 augusti. Teaterlokal är ett gammalt hamnmagasin från 1950 med plats för 220 personer.

text och foto:
Jörgen Bengtson