Tidig vår i år

Hälsingland har fortfarande vinter, men på Hälsingekusten har vi vår sedan flera veckor.

Varen 2016Den meteorologiska våren kom till Hälsingekusten redan den 2 mars, om vi läser färgen rätt på SMHI-årstidskartan.

Efter sju dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll grader Celsius, är det vår, enligt Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Vårens ankomst gäller då från första dagen i sjudygnsserien, i år från och med 2 mars om vi läser SMHI:s årstidskarta rätt.

Tekniskt sett kan våren inte komma hur tidigt som helst. SMHI har nämligen bestämt att den inte får inträda före 15 februari, även om det har varit vårväder sju dagar i följd. Denna bestämmelse finns för att inte Skåne och andra delar av Sverige med kort eller obefintlig vinter ska gå direkt från höst till vår utan att passera vinter.

SMHI har järnkoll på allt som har med väder att göra, däribland årstidsväxlingarna. Dessa varierar stort över tiden. Den som vill fördjupa sig i detta, kan göra det på SMHI:s sida om vår. Vårens genomsnittliga ankomstdag under den aktuella trettioårsperiod som man använder internationellt (1961–1990) är på Hälsingekusten 1 april. I år kom alltså våren drygt fyra veckor tidigare.

Liksom förra året kom vintern sent och våren tidigt till Hälsingekusten.

Jörgen Bengtson