Konstrundor startar

I dag startar årets konstrundor i Gävleborgs län, med Gästrik konst i landskapets tre västra kommuner. Fem av Hälsinglands sex kommuner följer efter senare i år. Det betyder att Gävleborg sannolikt är svensk mästare i att splittra sig på konstrundor istället för att göra konstrundor till turistiska dragare vid ett eller två tillfällen per år.

Årets konstrunda i Gästrikland är den 16:e i ordningen och omfattar 59 konstnärer i  Sandviken, Hofors och Ockelbo. Den är som vanligt arrangerad av stiftelsen Gastrik konstGästrik Konst, som på sin facebooksida presenterar alla konstnärer. Konstnärerna ställer ut sina verk i egna ateljéer eller andra lokaler klockan 10–16 den 25–27 mars 2016. För tredje året finns en stor samlingsutställning i Konsthallen i Sandvikens kulturcentrum.

Här kan du ladda hem broschyren för Gästrik Konst 2016.

Gävle kommun har ingen konstrunda, men en och annan konstnär brukar haka på Gästrik konst under påskhelgen.

Senare i år följer fem av sex hälsingekommuner efter med egna konsrundor. Dessa konstrundor, som tillsammans samlar över 100 konstnärer, är under fyra olika helger:
• Under Kristi himmelsfärdshelgen bjuder konstnärerna i Hudiksvall och Nordanstig in till fyra dagars konstrunda i sina respektive ateljéer.
• Helgen före midsommar är det konstrunda i Bollnäs.
• Första helgen i augusti öppnar konstnärerna i Ovanåker sina ateljéer.
• Allhelgonahelgen avslutar Söderhamn med sin konstrunda.

Gästrik konst omfattar alltså de tre kommunerna i västra Gästrikland.

Konstrundebilden kan inte vara mer splittrad i Gävleborgs län, vilket rimligen drabbar konstnärerna själva, med fem konstrundor i åtta kommuner under åtta månader.

En kraftsamling i länet vid en eller två helger hade kunnat göra konstrundorna till en turistisk dragare, som fallet är på Österlen. Men när ett län har så många splittrade konstrundor blir det splittring och ingen samling.

Jörgen Bengtson