Våren har snart
nått Hälsingekusten

Förra året kom våren sent till Hälsingekusten. Först den 11 april kom våren officiellt till både Hälsinglands kust och inland. Normalt ankomst är 1 april. I år ser det ut att bli betydligt tidigare.

Den meteorologiska våren ger SMHI:s, Sveriges meteorologiska och hydrologiska instituts, årstidskarta besked om. Officiellt är det bara sydvästra Sverige som våren kommit till, men SMHI:s dag-för-dag-karta över våren visar att det varit vårväder i sex dagar upp till Östersund. Nu hänger det på den sjunde dagen.

Efter sju dygn i följd med dygnsmedeltemperatur över noll grader Celsius, är det nämligen vår, enligt SMHI. Det innebär att SMHI kan bestämma ankomstdatum för våren först i efterhand. Vårens ankomst gäller från första dagen i sjudygnsserien, år 2018 från och med 11 april.

Tekniskt sett kan våren inte komma hur tidigt som helst. SMHI har nämligen bestämt att den inte får inträda före 15 februari, även om det har varit vårväder sju dagar i följd. Denna bestämmelse finns för att inte Skåne och andra delar av Sverige med kort eller obefintlig vinter ska gå direkt från höst till vår utan att passera vinter – vilket har varit fallet i Skåne enstaka år.

SMHI har järnkoll på allt som har med väder att göra, däribland årstidsväxlingarna. Dessa varierar stort över tiden. Den som vill fördjupa sig i detta, kan göra det på SMHI:s sida om vår. Vårens genomsnittliga ankomstdag under den aktuella trettioårsperiod som man använder internationellt (1961–1990) är på Hälsingekusten 1 april.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI